Ukrayna kökenli bir Kanadalı lider, Putin’i ‘sövülmüş Avrupalı diktatörler’ arasına koyuyor.

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Dünyanın en büyük Ukrayna diasporalarından birine sahip bir ülke olan Kanada’da, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Ukraynalı bir kızın kızı olan başbakan yardımcısı Chrystia Freeland da dahil olmak üzere özellikle içten duygularla karşılandı. -Kanadalı anne.

Rusya’nın bu hafta Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra konuşan 1980’lerin sonlarında bir süre Ukrayna’da öğrenci olarak yaşayan Bayan Freeland, Başkan Vladimir V. Putin’in “Ukraynalıların saflarında yerini sağlamlaştırdığını” söyledi. 20. yüzyılda böyle bir katliama neden olan Avrupalı diktatörleri sövdüler.”

“Bu acımasız işgalin korkunç insani bedelleri, Vladimir Putin’in doğrudan ve kişisel sorumluluğudur” dedi ve ekledi: “Ukraynalı-Kanadalı topluluğuma izin verin. şunu söyleyin: Ukrayna’daki arkadaşlarımızı ve ailemizi desteklerken şimdi güçlü olmamızın zamanı geldi.”

Kanada hükümetine göre, yaklaşık 1.4 milyon Ukraynalı-Kanadalı dahil olmak üzere Kanada, Ukrayna mirasına sahip büyük bir nüfusa sahiptir.

Kanada’nın birbirine sıkı sıkıya bağlı Ukraynalı topluluğu arasında Alberta’da büyümüş, The Financial Times’ın eski Moskova büro şefi ve Rusya hakkında bir kitabın yazarı Ms. Freeland, Ukrayna ile güçlü bir bağlantısı var.

1980’lerin sonunda Harvard Üniversitesi’nde öğrenciyken, Kiev’de bir üniversite değişim programı yaptı. Glasnost’un hareketli günlerinde, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından önce, 1988 ve 1989’da Ukrayna bağımsızlık hareketinde yer aldı ve KGB tarafından takip edildi. Hatta ona bir kod adı verildi: Frida.

Kanada, Başbakan Justin Trudeau ve Bayan Freeland liderliğinde Rus saldırganlığına karşı güçlü bir duruş sergiledi. Bu hafta, Rus seçkinlerinin üyeleri de dahil olmak üzere 62 Rus kişi ve kuruluşuna karşı mali yaptırımları açıkladı ve tüm ihracat izinlerini durdurdu.

Ukraynalılar ülkeden kaçarken yeni bir Avrupa mülteci krizi endişeleri arasında Kanada hükümeti, Polonya’daki Kanada Silahlı Kuvvetlerinin de insani yardım çabalarına yardım etmeye hazır olduğunu söylerken, Bay Trudeau Perşembe günü Kanada’nın göçmenlik başvurularına öncelik vereceğini söyledi. Ukraynalılar için.

Geçen yıl, Duke Üniversitesi Sanford Kamu Politikası Okulu’nda yardımcı doçent olan Simon Miles, Kanada’nın önde gelen gazetelerinden Globe and Mail’de şunları yazdı: Bayan Freeland, 1980’lerin sonlarında KGB tarafından takip edilirken, onları alt ederek casus teşkilatının hayranlığını kazandı. Diğer şeylerin yanı sıra, Moskova’daki Kanada büyükelçiliğine diplomatik bir kese aracılığıyla Ukrayna’dan malzeme göndererek müdahaleden kaçındığını yazdı.

Bay Miles, KGB arşivlerinden materyallere atıfta bulunarak, KGB’nin, Kyiv’deki bir üniversitede öğretmenini akademik iş yükünü artırmak da dahil olmak üzere, Bayan Freeland’i engellemeye çalıştığını yazdı. Ama yine de, gizli polisi engelledi çünkü akıcı Ukraynacası, derse katılmadan ders çalışmasında başarılı olmasına izin verdi.

Geçen yıl, Bayan Freeland, Ukrayna’da öğrenci olduğu günleri hatırladı. “Demokrasi yanlısı ve çevre aktivistleriyle çalışmamın Sovyet KGB’sinin öfkesini uyandırdığının farkındayım. Sovyet basınında karalama kampanyalarının hedefi olduğumu hatırlıyorum” dedi Globe and Mail’e.

“Sonunda ülkeyi terk etmek zorunda kalmama rağmen, Sovyet döneminde Ukrayna’da geçirdiğim zamandan pişmanlık duymuyorum. Bu deneyimden beni çok güçlü bir şekilde etkileyen, çürümüş bir siyasi sistemin ne kadar çabuk çökebileceği ve cesur muhaliflerin çalışmalarının ne kadar önemli olabileceğiydi.”