Türk mühendisler tarafınca geliştirilen yerli silahlar 80’in üzerinde ülkeye ihraç ediliyor

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sanayi kümesi SAHA İstanbul tarafınca düzenlenen SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı, 25-28 Ekim 2022 tarihleri içinde gerçekleşecek. Savunma sanayi şirketlerinden KOBİ’lere, üniversitelere, tedarikçilere ve Ar-Ge merkezlerine kadar savunma, havacılık ve uzay kesiminin tüm paydaşlarını fuarda bir ortaya gelecek. Fuar bununla birlikte hem iştirakçilere birebir vakitte ziyaretçilere değerli iş birliği fırsatları sunacak.


Türkiye bu yılın birinci 9 ayında savunma ve havacılık sanayiinde geçtiğimiz yılın tıpkı devrine göre yüzde 42,2 artışla 2 milyar 636 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 10 yıl evvel 800 milyon dolar civarında olan savunma sanayii ihracatı bu yıl fuarla birlikte 4,5 milyar doların üzerinde olması hedefleniyor.


Öte yandan Türk mühendisler tarafınca geliştirilen yerli silahlar da fuarda sergilenecek. 80’in üzerinde ülkeye ihraç edilen yerli silahlar Türk savunma sanayii dalının ihracatına da değerli katkı sağlıyor. 25-28 Ekim 2022 tarihlerinde düzenlenecek SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nda yerli üretim silahlar sergilenecek. Bilhassa ABD tarafınca ilgi nazarann silahlar Asya ve Afrika’daki ülkelerin kolluk kuvvetleri tarafınca da tercih ediliyor. Sarsılmaz Silah Sanayi A.Ş.’nin Düzce’deki fabrikasında 300’ün üzerinde eser Türk mühendisleri tarafınca geliştirilerek dünyaya ihraç ediliyor.


SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, “SAHA Expo’ya 57 ülke katılacak. Bu ülkelerin 11’inde bakan seviyesinde iştiraki olacak. Ayrıyeten bir ülkeden de başbakan seviyesinde bir iştirak olacak. Bu fuarda birinci kez sergilenecek olan eserler de var. Bu fuarda bilhassa öne çıkarmak istediğimiz insansız deniz araçları konusu olacak. İnsansız deniz araçları konusunda da Türkiye tıpkı insansız hava araçları üzere bir potansiyel elde etti. Bu fuarda yabancı iştirakçilerimize insansız deniz araçlarımızı sunuyor olacağız. Tıpkı biçimde mühimmat teknolojilerimizde, elektronik sistemlerde ve insansız kara araçlarında fazlaca kıymetli gelişmeler var. Türkiye’nin son periyotlarda bilhassa artma trendinde olan savunma sanayii ihracatı, bu fuarla birlikte 4,5 milyar doların üzerinde bir ihracat hedefliyor” açıklamalarında bulundu.


Sarsılmaz Silah Sanayi İdare Şurası Lideri Latif Aral Aliş, 80’in üzerinde ülkeye ihracat yaptıklarının altını çizerek, “Birfazlaca alanda 300’ün üzerinde eserimiz var. Farklı kategorilerdeki eserlere sahip olmak ihracata en büyük dayanağı sağlıyor. Yalnızca Amerika, Avrupa yahut Afrika değil, dünyanın her ülkesinde var olmaya başladık. Sivil silahlarımızı daha fazlaca ABD’ye ihraç ediyoruz. Kolluk kuvvetlerinin kullandığı silahları da sıklıkla Asya ve Afrika kıtalarındaki ülkeler alıyor. Türkiye’nin savunma endüstrisinde büyük bir ihracat artışı var. Şu anda ihracat yapan dallar içerisinde en büyük artış oranı savunma sanayiinde. Şu anda Türkiye’nin savunma sanayii ihracatı 4 milyar dolar düzeyinde. Savunma sanayii bölümünün 2023 yılındaki ihracatında yüzde 30 daha fazla artış olacağını düşünüyorum” dedi.


Sarsılmaz Silah Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Nuri Kızıltan, “Savunma bölümü Türkiye’de bilhassa son 10 yıldır inanılmaz bir ivme kazandı. Dünyada her noktada ses getiren bir kademedeyiz. 80’in üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. Şu anda neredeyse 3-4 ordunun silahını karşılayacak yapıya geldik ve bu noktada siparişlerimizi de aldık. Askeri silahlar konusunda, büyük bir evre kaydedildi” diye konuştu.


Fuar, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ulusal Savunma Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı dayanaklarıyla 25-28 Ekim 2022 tarihleri içinde düzenlenecek.
 
Üst