Trump, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığını ‘dahi’ olarak nitelendiriyor.

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Eski Başkan Donald J. Trump, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığını “dahi” olarak nitelendirdi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin’i, Ukrayna sınırında hizalanan birlikleri barış gücü olarak nitelendirdiği için “çok anlayışlı” olarak nitelendirdi.

Bay Trump, Salı günü Clay Travis ve Buck Sexton’ın ev sahipliği yaptığı muhafazakar bir talk-radyo programında açıklama yaptı. Başkan olarak ve 2016 kampanyası sırasında defalarca yaptığı bir şey olan Putin’e ve Bay Putin’in Ukrayna’ya yönelik taktiklerine övgüde bulundu.

“Putin şimdi Ukrayna’nın büyük bir bölümü ‘Bağımsız’ diyor. ‘Bu ne kadar akıllıca’ dedim. Ve içeri girecek ve bir barış gücü olacak” dedi Bay Trump. “Bu şimdiye kadar gördüğüm en güçlü barış gücü. Şimdiye kadar gördüğümden daha fazla ordu tankı vardı. Barışı koruyacaklar, tamam mı? Hayır, ama bir düşün. İşte çok anlayışlı bir adam.”

Bay Trump’ın Bay Putin’in saldırganlığına yönelik olumlu sözleri, onlarca yıllık Amerikan emsalinden koptuktan ve Beyaz Saray’da bulunduğu süre boyunca Rusya’ya karşı saygılı davrandıktan sonra geldi.

Bay Trump görevden ayrıldığından beri, Cumhuriyetçiler Rus saldırganlığına nasıl yanıt verecekleri konusunda bölünmüş durumdalar. Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham ve diğerleri Rusya’ya karşı sert yaptırımlar çağrısında bulunurken, Fox News sunucusu Tucker Carlson ve Ohio’daki Senato adayı JD Vance gibi Trump destekçileri ABD’nin Rusya’yı cezalandırmaması gerektiğini savundu.

Salı sabahı yayınlanan bir açıklamada, Bay Trump, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığının, kendisi hala başkan olsaydı gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Radyo röportajı sırasında Bay Trump, kendisi ve Bay Putin’in Bay Trump Beyaz Saray’dayken Ukrayna’nın olası bir işgalini tartıştıklarını söyledi. “Her zaman Ukrayna’yı istediğini biliyordum. Onunla bu konuda konuşurdum” dedi. “Yapamazsın dedim. Bunu yapmayacaksın.’ Ama bunu istediğini görebiliyordum. Eskiden ona sorardım. Bunu uzun uzun konuşurduk.”