Trakya Yordamı Tarhana Üretimi

Leila

Global Mod
Global Mod
Trakya Metodu Tarhana Üretimi Tanımı İçin Malzemeler

• 5 kilo un
  • 5 kilo kırmızı biber
  • 2 kilo kuru soğan
  • 2 kilo domates
  • 2 kilo süzme yoğurt
  • 5 yumurta
  • 5 yemek kaşığı kaya tuzu
  • Ekşi ekmek mayası
Trakya Metodu Tarhana İmali Tanımı Nasıl Yapılır?

Not EkleTarifi Yazdır

1. Kurusoğan temizlenip biraz yağ konularak soğanlar suyunu salıp düzgünce çekene kadar kavrulur.
  2. Domatesler güzelce yıkayıp kabuklarıyla bir arada gelişi hoş kesilip tencereye temalır.
  3. Ardından kırmızı biberler güzelce yıkanıp içi tohumları temizlenip gelişi hoş kesilip domateslere ek edilerek pişirilir, suyu fazla ise süzebilirsiniz soğanları ve kaya tuzunu ek edip el blenderıyla uygunca ezelim ve soğumaya bırakalım.
  4. Unumuzu ekleyelim ortasını havuz üzere açıp, ekşi maya, yeterlice çırpılmış yumurtaları, uygunca süzdüğümüz yoğurdu ve pişirip soğuttumuz harcı ek edip güzelce yoğuralım ve üzerini kapatıp bırakalım.
  5. Ertesi gün sabah, akşam en az iki sefer yoğuralım 4 yahut 5. İnci günü maya güzelce kabarır tam ekşi periyodudur hamur sulanmasın diye üzerine meşkir örtebilirsiniz ancak sulandı diye sakın un katmayın.
  6. Ben 12 gün sabah akşam iki sefer yoğurdum ( yalnızca 4 günü hayli mayalandığıdan taşmasın diye 3_4 saatte bir yoğurdum).
  7. Baharatlı isteyen tarhanayı çıkarmadan 1 gece evvel baharatını ekleyebilir.
  8. 12 gün sonunda yoğurdumuz tarhanayı pak bir örtü üzerine ince olarak sererek güneş çevire çevire kurutulur.
  9. Sürekli elimiz üzerinde olucak fazlaca fazla kemik üzere kursa kevgirden geçmez, yaş olursa hamur olup ufalanmaz iki elini içine alıp ellerinizle ufalanıyorsa tamam demektir kevgir de ovalanarak süzgeç cilt geçirilir yahut hayli kurulup robottan çekilir ve bir daha öğütülmüş haliyle de kurutulur ve yeterlice havalandırılır.
  10. Çeşit çeşit tarhana yapılmaktadır kimileri yumurta koymaz, kimileri nohut koyar bu benim yaptığım selanik göçmenlerinin yaptığı büyüklerimden gördüğüm halidir.
  11. Kimi 1 haftada çıkarır fakat bu biçimde ekşi oluyor 12 günde maya tatlıya dönüyor ve fermantasyonu tam oluyor bu biçimde yapmanızı tavsiye ederim tabiki her insanın damak tadı farklı. Afiyet olsun.
Trakya Tarzı Tarhana Üretimi Tanımı Fotoğraflı Yapılışı