Sizi Çeken Şeyi Hatırlamak

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Kendini tutamadığı için The Times ve Tottenham Hotspur için politika izleyen Astead Herndon, bu hafta Rory Smith’in yerini alıyor.

Kötü ile başlayalım: Tottenham Hotspur, neredeyse her maçını izlediğim 13 yılda kupa kazanmadı.

Illinois’de lisedeyken, FIFA video oyununda kulübü rastgele seçtikten sonra Tottenham fandomuna karar verdiğim sırada bir tane kazanmadı. Üniversitedeyken, Wisconsin’deki ilk Tottenham Hotspur Supporter’s Club’ın sabah erken saatlerinde yapılan toplantıların müdavimlerinden biri olduğumda bir tane kazanmadı.

Mauricio Pochettino’nun ilk yılları, ben Boston’da yaşarken oldu. O zamanlar, şehir merkezindeki bir barda maçları izlemek için belediye binasındaki masamdan gizlice uzaklaşırdım. Kupa yok.

Bir sonraki yaşadığım yer olan Washington DC’de iki Şampiyonlar Ligi koşusu izledim. New York’ta bir keresinde, tam bir yıl boyunca özellikle mükemmel cips sunan bir bara yemin ettim çünkü burası 2019 Şampiyonlar Ligi finalini izlediğim yerdi. Kupa yok.

José Mourinho döneminden hiç bahsetmeyelim.

On üç yıldır Tottenham’ı desteklemek, Amerikan bin yıllık standartlarına göre beni Spurs bilgesi yapıyor. (Tottenham’ın Gareth Bale’i sattığı gün, Wisconsin’de bir barda hislerimi içtim. İyi niyetli bir arkadaşım mesaj attı, “Gary için üzgünüm.”) Başlangıçta, kesinlikle yasadışı akışlardan oluşan ayrıntılı bir sistemim vardı. Sonra NBC Premier Lig anlaşması her hafta sonu takımımı bana getirdi. Artık oyunlarını doğrudan telefonumda yayınlayabilirim.

Bize bardaklarınızı, gömleklerinizi, eşarplarınızı satın. Sadece lütfen Harry Kane’i satma. Kredi… David Klein/Reuters

13 yaşım beni özel yapmıyor elbette, benden çok daha uzun süre bekleyen taraftarlardan daha fazla spor zaferini hak ediyor. FIFA konsolundan West Ham, Newcastle veya Manchester United veya (titreme) Arsenal’i kolayca seçebilirdim. Her hayranın acısı (ve sevinci) kendisine aittir.
Ancak bu 13 yıl, hızlı siyasi ve kültürel çalkantılardan geçen küresel bir manzaradan etkilenen sporun kendisini değiştirdiğini gördü. İnkar edilemez: Para akışı futbolu muhtemelen sonsuza dek değiştirdi. Ve ben de dahil olmak üzere milyonlarca futbol taraftarı, dünyanın en zengin takımlarının bir Süper Lig’e katılması fikrine karşı çıkarken, sporun en güçlü organları, yakın, yapısal değişim konusunda kararlı görünüyor.

Bu tür bir sistemsel bozulmanın hayaleti bazen beni – ve muhtemelen sizi – oyuna ilk çeken şeyin tersine çevrilmesi gibi geliyor. Taraftarın güçsüz olduğu varsayılan Amerikan sporlarını izleyerek büyüdüm. Takımınız, daha iyi bir stadyum veya daha iyi vergi kanunları arayışı içinde ülke çapında hareket edebilir. Kolej sporlarındaki – ama aynı zamanda beyzbol, futbol ve hokeydeki – rekabetler, zengin televizyon sözleşmelerinin peşinde koşan konferans düzenlemeleri tarafından rutin olarak alt üst edildi.

Ancak futbolda yapılar kutsal hissettirirdi. Örneğin Tottenham, Arsenal’in bir asırdan fazla bir süre önce yaptığı bir hamle için hâlâ Arsenal’e kızgın. Ama hepsinden önemlisi, futbolda hoşuma giden bir taraftar sahipliği dili vardı. Biz Spurs’uz. Bir taraftarın güveni vardı. Amerikan sporlarının – ve özellikle NFL’nin – beni en çok rahatsız eden görünüşünü reddetti. Orada, diye düşündüm, hayranların önemi yok.

Süper Lig duyurusu bana o duyguyu hatırlattı. Bu sadece ekibin önerdiği şey değildi, aynı zamanda her şeyin bariz doğasıydı. Bir grup zengin kulüp, küresel bir oyunu bozmak için gizlice komplo kuruyor, asırlık gelenekleri bozmaya ve nesiller arası rekabeti değiştirmeye istekli ve hepsini biraz hayran katkısı olmadan yapıyor. Ne de olsa futbol kulüpleri – büyükler ya da küçük olanlar ve özellikle kötü olanlar – işler kötüye gittiğinde ekipmanlarını toplayıp hayranlarından kaçmazlar.

Taraftarlar desteklerini sunmaktan mutluluk duyar. Çoğu zaman, takımlarından bunu hak etmelerini isterler. Kredi… David Klein/Reuters

Yine de, olgunluğun avantajıyla, futbolu her zaman gül renkli gözlüklerle gördüğümü şimdi anlıyorum. Son yıllarda artan servet eşitsizliği 13 yıl önce zaten mevcuttu. Eminim, aynı zamanda Ortabatı, “Amerikan futbolu” taraftarlarının olduğu bir ülkede yenilikçi olma arzusu da vardı. Spurs, bazı rakiplerinin çok gerisinde olsalar bile, kesinlikle dünyanın en zengin takımları arasında yer alıyor.
Ama futbol fandomu farklı değil mi? Süper Lig sahiplerinin hafife aldığı şey de buydu: Taraftarlar arasında kulübün eşit derecede kendilerine ait olduğu ve desteklerinin yine de kazanılması gerektiği duygusu. On yıl boyunca, diğer takımım Chicago Bulls’un hayranları, Michael Jordan sonrası yönetim kararlarından şikayet ettiler (şükürler olsun ki şimdi daha iyi). Tottenham taraftarları Ocak ayı transfer penceresini protesto etmeye çalıştı. Her kulübün kendi krizleri vardır, taraftarların bağlılığını test eder – bazıları diğerlerinden daha varoluşsaldır.

Bir taraftar olarak bundan 13 yıl sonra futbolun farklı görüneceğini kabul ettiğimi düşünüyorum. Bir zombi Süper Ligi veya FIFA dışında kimsenin istemediği iki yılda bir Dünya Kupası görürsek şaşırmayacağım. Hayranlar olarak kolektif küçüklüğümüzün daha fazla hatırlatıcısı olacak. Daha fazla protesto da.

Fakat marjlar önemlidir. Ve Süper Lig duyurusu Amerikan sporlarındaki deneyimime tanıdık gelse de, ona verilen tepki değildi.

O halde iyiyle bitirelim.

Tottenham’da fandom nesiller boyu, babadan Heung-min Oğul’a geçer. Kredi… Peter Cziborra/Action Images Via Reuters
(
07) (
07) (
07)
13 yıldır, yeni okullar ve yeni şehirler, yeni işler ve kampanya yolunda, Tottenham’ın ritmi rahatlatıcı bir yapı oldu. Hayal kırıklıkları bile bazen iyi hissettiriyor, dünyanın en iyi takımını desteklemesem de dünyanın en komik takımını desteklediğimi hatırlatıyor.

Futbol fandomunda açık bir karamsarlık olduğunu düşünmek hoşuma gidiyor. Her yıl sadece birkaç takımın şampiyonluk şansı var ve sizi kurtaracak taslak seçim yok. Spurs’te karamsarlık bir hata değil bir özelliktir. Bu taraftarlar arasında bir bağ noktasıdır.

Bir bakıma bu kültür, fandomun irrasyonel özüne kadar damıtılmasına yardımcı oluyor. Spurs’ün tezahürat yapabileceğim bir kupa kazanacağının garantisi yok, benim takımımın – sizin takımınız, herhangi bir takım – her zaman en alttan çok zirveye yakın olacağına dair bir garanti yok. Kulüp ve rakipleri arasındaki uçurum büyüyor; Newcastle United’ın bile artık parası var.

Ancak önümüzdeki 13 yıl boyunca ve ondan sonraki 13 yıl boyunca, bildiğim gerçeklerin yanlış olduğu ihtimaline karşı, neredeyse her Tottenham maçını izlemeye istekliyim.

Yakında Normal Programlamaya Dön

Bu hafta için bu kadar ve Rory yakında geri dönecek. Şimdilik, herhangi bir ipucu, ipucu, şikayet veya fikir için [email protected] adresinden iletişime geçin. Twitter bazen onu bulmak için de çalışıyor.

İyi hafta sonları.