Savaş uyarıları yükseldikçe, Ukraynalılar temkinli davranmaya çalışıyor.

Bilgin

Global Mod
Global Mod
KYIV, Ukrayna — Julia Po için her Şubat zor görünüyor. Rus birliklerinin Kırım’ı ilhak etmesinin ve Moskova yanlısı ayrılıkçıların doğu Ukrayna’nın bazı bölgelerini kontrol altına almasının ardından 2014 yılında Kırım’daki evini terk etmek zorunda kaldığı aydır.

Ancak Rus birliklerinin Ukrayna sınırlarına yığılması ve ABD ve müttefiklerinin bir işgalin yakın göründüğü konusunda uyarmaları nedeniyle bu Şubat özellikle sancılı geçti. Cuma günü, Başkan Biden diplomatik bir çözüm için hala baskı yaparken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin’in bir hafta içinde işgal etme ve Ukrayna’nın başkenti Kiev’i hedef alma konusunda nihai bir karar verdiğine inandığını söyledi.

Amerikalı yetkililer, 190.000 kadar Rus askerinin ve hizalı milislerin sınırların yakınında ve ayrılıkçıların elindeki doğu bölgelerinde sıralandığını söyledi. Doğuda ayrılıkçı liderler, Ukrayna ordusunun geniş çaplı bir saldırı planladığını iddia ederek toplu tahliye çağrısında bulundular.

Kriz, bir sanatçı olan Bayan Po da dahil olmak üzere birçok Ukraynalıyı etkiledi. Batı Ukrayna’da bir sergi planlıyordu, ancak son ana kadar Rus askeri yığınağının stresinden bunalıp bunu unuttu.

Gitmeye karar verdi – ama sonra işgalle ilgili en kötü senaryo gerçekleşirse batıdaki Lviv şehrinde mahsur kalacağından endişelenmeye başladı. uzun zamandır.

36 yaşındaki Po, “Haberleri okuyorum ve ‘burada kedim varsa nasıl gidebilirim?’ diye düşünüyorum” dedi. “Ve her şeyi iptal ediyorum. Ertesi gün daha sakinleşiyor ve tekrar rezervasyon yapıyorum.”

Ms. Po, geçmişinin iyimser olmayı zorlaştırdığını söyledi. “Kırım’dan gelip evinizi çoktan kaybetmişseniz, her şeyin mümkün olduğunu anlarsınız” dedi.

Kiev’de durum hakkında gerçek dışı bir hava ve sabırlı bir kararlılık var. Doğudaki ayrılıkçılarla sekiz yıldır için için yanan çatışmaya rağmen, birçok Ukraynalı ilerlemeye devam etmeye çalıştı.

Ancak Beyaz Saray’dan gelen son uyarıların güçlü bir etkisi oldu, ancak Ukrayna hükümeti vatandaşları panik yapmaktan caydırmaya çalıştı.

Üç küçük çocuğu olan bir yazar olan Anna Kovalyova, ailesiyle birlikte Pazar günü Kiev’den Lviv’e taşındı. Bunu ABD Büyükelçiliği operasyonlarını oraya taşıyacağını söyledikten sonra yaptı.

29 yaşındaki Bayan Kovalyova bir röportajda “Kiev’de gerçekten artan bir panik hissettiğimiz için geçici olarak taşındık” dedi.

“Lviv’deki atmosfer tamamen farklı” dedi. “Burada o kadar endişeli hissetmiyorsun. Ve burada bizim gibi Kiev’den, çoğu çocuklu, belirsiz zamanlar geçirmek için bir veya iki haftalığına gelen birçok insan var.”

Ukrayna’daki en az bir okul, ebeveynlere güvence vermeye çalışıyor, telefon hizmeti kesilirse çocuklarının okulda olduğundan emin olmaları gerektiğini söyleyen mesajlar gönderiyordu.

Mesajlarda ayrıca, okulun bir bodrum katına sahip olduğu, muhtemelen bir saldırı durumunda çocuklar için barınak olarak kullanılacak olduğu belirtildi. Bazı ilkokullar, öğrencileri bombalama ihtimaline hazırlamak için tatbikat yapıyorlardı.

Marc Santora, Kiev’den gelen haberlere katkıda bulundu.