Salatalık Turşusu Tanımı İçin Malzemeler
Not EkleTarifi Yazdır
- 1,5 kilogram salatalık
- 1,5 kilogram havuç
- 250 gram jalapone biber
- 2 adet kapya biber
- 1 baş sarımsak
- 5 yemek kaşığı dolusu kaya tuzu
- 5 tatlı kaşığı toz şeker
- 5 çay kaşığı limon tuzu
- 2,5 su bardağı elma yahut üzüm sirkesi
Not EkleTarifi Yazdır
- Öncelikle sebzelerimizi güzelce yıkayalım (biber olmadan da bu tanımı hazırlayabilirsiniz dilek ettiğiniz sebzelerle çeşitlendirebilirsiniz. )
- Salatalıkların baş kısmını alıp dilek ettiğiniz biçimde kesebilirsiniz. Ben tırtıklı bıçak sayesinde düz ve verev olacak biçimde kestim geniş bir kabın içerisine aldım.
- hemen sonrasında havuçları soyup tıpkı biçimde dilimledim.
- Kapya biberin tohumunu çıkararak iri iri doğradım.
- Sarımsağın kabuğunu soyduktan daha sonra onu da kabımın içerisine aldım.
- Evde biraz da jalapeno biberim vardı onu da birebir biçimde doğradım. Bu biber turşuya hoş bir acılık vermişti. Fakat konutunuzda yoksa biber siz de hazırlayabilirsiniz istek ettiğiniz zerzevatları koyabilirsiniz.
- Bütün turşuluk materyalleri geniş kabın içerisinde güzelce harmayanlayalım.
- Bu gereçlerle 5 kiloluk plastik bidon ve bir tane de 1 litrelik cam kavanozu doldurdum. Sıkı sıkıya doldurmaya ortada sırada bastırmaya dikkat edin.
- 5 kiloluk kabın içerisine 5 yemek kaşığı kaya tuzu, 5 tatlı kaşığı toz şeker, 5 çay kaşığı limon tuzu, 2,5 su bardağı da elma sirkesi ek ettim.
- sonrasındasında da içme suyu ile ağız kısmına gelene kadar bidonu su ile doldurdum.
- Üzerine baskı olması için sebzeler üste çıkmaması için de plastik bir kapak koydum ve kapağını kapatıp turşu materyallerinin eşit yayılması için şişeyi birkaç çeşit çevirdim.
- Kullandığınız kavanozun bidonun büyüklüğüne nazaran tuzunu sirkesini ayarlayın lütfen. Vermiş olduğum bu ölçü tam ölçüdür kış boyunca çıtır çıtır yiyebileceğiniz nefis turşular yapıyorsunuz.
- Mutlaka içme suyu kullanın ki suyunda bir bulanma yaşanmasın. Ayrıyeten kışın bu turşu suyunu da afiyetle içebilirsiniz.
- Hazırlamış olduğumuz turşu 5-6 gün içerisinde yenmeye hazır hale geliyor. Lakin yaklaşık olarak 2 hafta boyunca bekletmeniz daha âlâ olacaktır. Açtığınız turşuları buzdolabında saklarsanız epey uzun mühlet çıtırlığını koruyacaktır. Hazırladığınız turşuları da serin güneş görmeyen bir ortamda koruma etmeyi unutmayınız.
- Tarifi görüntülü olarak izlemek isterseniz kanalıma hepinizi beklerim