Putin, Siyasi Risk Alarak Ukrayna Konusunda Danışmanları Kenara Çekiyor

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin, Ukrayna’da maliyetli bir savaş yürütmek için evinde ihtiyaç duyduğu desteğe sahip mi?

Bu garip bir soru gibi görünebilir. Ne de olsa, Bay Putin, kaynaklarına güvendiğini öne sürerek Ukrayna’yı çoktan işgal etti. Ve kamuoyundaki imajı, Rus devletini istediği gibi yönetme gücüne sahip bir diktatördür.

Ancak hiçbir lider tek başına yönetemez. Ve bu hafta, Rusya’nın Facebook’a erişimi kısıtlama kararı ve Ukrayna’daki savaşla ilgili haberleri sansürleme kararı da dahil olmak üzere bir dizi olay, Bay Putin’in çatışma sırasında ne kadar siyasi destek alabileceğine dair soruları gündeme getiriyor.

Pazartesi günü Rusya Güvenlik Konseyi’nin televizyonda yayınlanan toplantısında bir şeylerin yanlış olabileceğine dair erken bir işaret geldi. Bay Putin, toplanan tüm yetkililerin kendisine, doğu Ukrayna’daki Rus destekli ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlığını tanımasını sorgulamadan tavsiye etmelerini bekliyor gibiydi – ciddi bir şekilde başlamadan birkaç gün önce, elitlerin savaşa verdiği desteğin halka açık bir gösterisi.




Ancak Sergei Naryshkin repliğini bozdu.

Dış istihbarat direktörü Bay Naryshkin, Bay Putin’in ayrılıkçıların iddialarını tanıyıp tanımadığını sorduğunda rahatsız bir şekilde kekeledi. Sonra, Rusya’nın ayrılıkçı cumhuriyetleri “Rusya’nın bir parçası” olarak tanıması gerektiğini düşündüğünü söyleyerek aşırıya kaçmış göründü. Bay Putin sabırsızca Bay Naryshkin’in “açıkça konuşması” gerektiğini söyledi ve ardından küçümseyerek ilhakın “tartışma altında olmadığını” söyledi.



Dış istihbarat direktörü Sergey Naryshkin, 2019’da. Kredi… Alexei Druzhinin/Sputnik, Agence France-Presse aracılığıyla — Getty Images



Bu an çok önemli görünüyordu çünkü tüm otoriter Liderler, Bay Putin gibi, gücü kendi başlarına kullanıyor gibi görünseler bile, koalisyon tarafından yönetiliyor.

Güç paylaşımı koalisyonlarının özellikleri ülkeye göre değişir; bazı liderler ordu tarafından desteklenirken, diğerleri zengin iş liderleri veya diğer seçkinler tarafından desteklenir. Ancak Putin’in koalisyonu öncelikle, KGB’de veya diğer güvenlik servislerinde görev yaptıktan sonra siyasete giren ve şu anda Rusya’nın istihbarat servislerinde, askeriyede ve diğer bakanlıklarda kilit rolleri işgal eden “siloviki” adlı bir grup yetkiliden oluşuyor.

Kanada’daki McGill Üniversitesi’nde Rusça ve Ukraynaca üzerine çalışan siyaset bilimci Maria Popova, “Onu iktidara getiren sistem buydu ve gücünü pekiştirmek için güvendiği sistem bu” dedi. siyaset.




Onlarca yıldır, Bay Putin seçkinlerle ilişkilerini sürdürmekte oldukça yetenekli olduğunu kanıtladı. Dr. de Bruin, Putin’in iktidar koalisyonunun yapısının da kendisi için bir avantaj olduğunu söyledi.

“Putin yönetimindeki Rusya’da olduğu gibi, siyasi gücün bireysel bir hükümdarda daha merkezileştiği yerde, elitlerin bu liderden hesap sorması biraz daha zor olabilir” dedi.

Ancak seçkinler hala önemli. Ve Putin danışmanlarının Pazartesi günkü toplantı sırasında, Bay Naryshkin’le olan alışverişi de dahil olmak üzere, bariz kafa karışıklığı, Rusya başkanının bu önemli grubu planlarının dışında tuttuğu izlenimini verdi.

Dr. Popova, “Bu insanlardan bazılarını aşağılıyor gibiydi,” dedi – özellikle de KGB’de Bay Putin ile aynı zamanda görev yapmış tanınmış bir silovik olan Bay Naryshkin ile konuşma biçiminde .



Bay. Putin Pazartesi günü Moskova’da Güvenlik Konseyi ile bir araya gelecek. Kredi… Alexey Nikolsky/Sputnik, Reuters aracılığıyla



Etkileşimleri, anın stresinden kaynaklanan bir tesadüf olabilirdi elbette. Ve Bay Naryshkin de dahil olmak üzere Bay Putin’in tüm danışmanlarının, cumhurbaşkanının ayrılıkçı bölgeleri tanıma kararı için nihayetinde Pazartesi günü kamuoyu desteğini teklif etmesi dikkate değer.

Ancak Bay Putin’in danışmanlarından tam anlamıyla bir mesafeye yerleştirdiği son toplantılarının oturma düzenleri bile, seçkin koalisyonu da dahil olmak üzere herkesten ayrı olduğu izlenimini veriyor. Rus lider için önemli bir korku olduğu bildirilen koronavirüse yakalanmaktan kaçınmak istediği için olabilir. Ancak Dr. Popova, bazı gözlemcilerin, Putin’in kendisinin kral olduğu ve danışmanlarının sadece saray mensubu olduğu izlenimini iletmeyi amaçladığına inandıklarını söyledi – bu, takdir etmeyebilecekleri bir mesaj.




Bir de Rus kamuoyunun sorunu var. Rusya’daki kamuoyu, bir demokraside olacağı kadar doğrudan güçlü olmasa da, Bay Putin’in yüksek düzeydeki kamuoyu desteği, uzun zamandır onun için bir siyasi güç ve kaldıraç kaynağı olmuştur. Başka hiçbir politikacı ya da yakın çevresinin onun kadar yakın bir itibarı yoktur.

Ancak savaşa karşı halkın öfkesi bu avantajı baltalayabilir ve hatta siyasi bir sorumluluk haline gelebilir. Savaş Rus ekonomisini zorlayacak. Ve bu, Putin’in Rus çıkarlarının dikkatli ve pragmatik bir koruyucusu olarak kamuoyundaki imajına şimdiden bir darbe oldu.


Rusya’nın Ukrayna’ya Saldırısını Anlayın

Kart 1 / 7


Bu istilanın temelinde ne var? Rusya, Ukrayna’yı doğal etki alanı içinde görüyor ve Ukrayna’nın Batı’ya yakınlığı ve ülkenin NATO veya Avrupa Birliği’ne katılma ihtimali karşısında sinirleri bozuldu. Ukrayna hiçbirinin parçası olmasa da, ABD ve Avrupa’dan mali ve askeri yardım alıyor.




Bu gerilimler şimdi mi başlıyor? İki ulus arasındaki düşmanlık, Ukrayna’daki bir ayaklanmanın ardından Rus ordusunun Ukrayna topraklarına geçtiği 2014 yılından bu yana, Rusya dostu başkanlarını Batı yanlısı bir hükümetle değiştirdiğinden beri kaynamaya devam ediyor. Ardından Rusya, Kırım’ı ilhak etti ve doğuda ayrılıkçı bir harekete ilham verdi. 2015 yılında ateşkes müzakere edildi, ancak çatışmalar devam etti.




Bu istila nasıl gelişti? Ukrayna sınırında aylarca bir askeri varlık biriktirdikten sonra, 21 Şubat’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin, doğu Ukrayna’da Rusya yanlısı iki ayrılıkçı bölgeyi tanıyan kararnameleri imzaladı. 23 Şubat’ta Ukrayna’da “özel askeri harekatın” başladığını ilan etti. O zamandan beri ülke çapındaki şehirlere yönelik birkaç saldırı gerçekleşti.




Sayın Putin saldırılar hakkında ne dedi? Sn. Putin, Rusya’nın desteklediği ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerinin liderlerinden yardım talebini aldıktan sonra hareket ettiğini söyledi ve Ukrayna güçlerinin orada etnik temizlik yaptığına dair yanlış suçlamaya atıfta bulundu ve Ukrayna devleti fikrinin ta kendisi olduğunu savundu. bir kurgu.




Ukrayna nasıl yanıt verdi? 23 Şubat’ta Ukrayna, siber saldırıların devlet kurumlarını devirmesi nedeniyle 30 günlük olağanüstü hal ilan etti. Saldırıların başlamasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy sıkıyönetim ilan etti. Dışişleri bakanı saldırıları “tam kapsamlı bir istila” olarak nitelendirdi ve dünyaya “Putin’i durdurma” çağrısında bulundu.




Dünyanın geri kalanı nasıl tepki verdi? Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve diğerleri Rusya’nın saldırganlığını kınadı ve Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı. Almanya, 23 Şubat’ta kendisini Rusya’ya bağlayan bir gaz boru hattının sertifikalandırılmasını durduracağını duyurdu. Çin, saldırıyı “istila” olarak adlandırmayı reddetti, ancak diyalog çağrısı yaptı.




Bu ekonomiyi nasıl etkileyebilir? Rusya, başta doğalgaz, petrol, buğday, paladyum ve nikel olmak üzere geniş küresel kaynakları kontrol ediyor, bu nedenle çatışmanın geniş kapsamlı sonuçları olabilir, enerji ve gıda fiyatlarında ani artışlara neden olabilir ve yatırımcıları korkutabilir. Küresel bankalar da yaptırımların etkilerine hazırlanıyor.






Kazalar artmaya başlamadan önce bile Ukrayna’da savaşa halk desteği düşüktü. Aralık ayında uzun süredir devam eden bir akademik araştırma, Rusların sadece yüzde 8’inin Ukrayna’ya karşı bir askeri çatışmayı desteklediğini ve sadece yüzde 9’unun Rusya’nın Ukraynalı ayrılıkçıları silahlandırması gerektiğini düşündüğünü buldu. Bu, Sayın Putin’in üstesinden gelmesi gereken çok büyük bir heves boşluğudur.



Cumartesi günü Moskova’da bir savaş protestosunda gözaltına alınan bir kadın. Kredi… Sergey Ponomarev, The New York Times için



Putin’in bu haftaki eylemleri, halkın öfkesinin sonuçlarından endişe duyduğunu gösteriyor. Perşembe ve Cuma günü polis, Rusya genelindeki şehirlerde savaşı protesto eden yüzlerce kişiyi tutukladı. Cumartesi günü, hükümet, “gerçekleştirilen operasyonun bir saldırı, işgal veya savaş ilanı olarak adlandırıldığı” hikayeler yayınlamak gibi bariz bir suç nedeniyle Facebook ve diğer medya sitelerine erişimi kısıtladı.

Bu, bizi Putin’in yakın çevresiyle ilişkisini sürdürmesi açısından riske sokar: “Elitler, sahip oldukları kaynaklar ve erişim nedeniyle, otoriter liderler için en büyük tehdidi oluşturuyor” dedi Erica de Bruin Hamilton Koleji’nde siyaset bilimci ve darbeler üzerine yeni bir kitabın yazarı. “Elitlerin desteğini korumak, iktidarda kalmak için çok önemlidir.”

Ve savaşlar genellikle liderlerin seçkinlerle olan ilişkilerine özel bir tehdit oluşturur. Dr. de Bruin, “Otoriter yöneticiler ile çekirdek elit destekçileri arasındaki ilişki, diktatörler yurtdışında – özellikle de seçkinlerin çatışmayı yanlış yönlendirilmiş olarak gördüğü yerlerde – savaş açtığında gerginleşebilir” dedi.




Savaşa karşı halkın öfkesi, elitlerin bir liderin artık kendi çıkarlarının etkin bir koruyucusu olmadığı algısını da artırabilir. Ve eğer Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa, Putin’in seçkin koalisyonunun üyelerine etkili yaptırımlar uygulamayı başarırsa, bu, savaşı onlar için bireysel olarak maliyetli ve Rusya için riskli hale getirebilir. (Bay Naryshkin de dahil olmak üzere bu yakın çevrenin bazı üyeleri zaten yıllardır ABD Hazinesi kara listesindeydi, bu nedenle yeni kısıtlamaların maliyeleri üzerinde ne gibi artımlı etkileri olabileceği açık değil.)

Tabii ki, Bay Putin’in müttefiklerinin, televizyonda onlardan birine kaba davrandığı için ona sırt çevireceğini ya da halkın öfkesinin derhal başkanlığını baltalayacağını söyleyin.

Ancak yine de Bay Putin’in koalisyonu içindeki gerginlik belirtilerine dikkat etmek için neden var. Seçkinlerin memnuniyetsizliği, örneğin hedeflenen yaptırımlara yanıt vermesini veya Ukrayna’daki çatışma kaynakları üzerinde karşılaşabileceği kısıtlamaları etkileyebilir. Aynı zamanda, iç muhalefet büyürse, rotasını korumak için siyasi sermayeye sahip olup olmadığını da etkileyebilir.

Ve belki işler çok kötü giderse, Putin’in başkanlığı için daha da önemli sonuçlar doğurabilir.

“Otoriter liderlerin üçte ikisi kendi müttefikleri tarafından görevden alındı” dedi Dr. Popova. Vidaları çok sıkarsa, iktidardaki otoriter koalisyon pahasına gücünü gerçekten artırmaya çalışırsa, kendi konumunu tehdit ediyor demektir.”
 
Üst