MOSKOVA — Devlet Başkanı Vladimir V. Putin Pazartesi günü ayrılıkçıların elindeki doğu Ukrayna’ya asker gönderme emri verdi ve daha geniş bir askeri harekatın olasılığını ima etti ve ülkesine karşı duygusal ve mazlum bir hitapta bulundu. Ukrayna’nın tamamı “Rusya tarafından yaratılmış” bir ülke olarak.
Konuşmanın ardından devlet televizyonu, Rusya’nın 2014 yılında Ukrayna’nın doğusunda ayrılıkçı bir savaşı körüklemesinden sonra kurulan sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanıyan kararnameleri imzalayan Putin’i Kremlin’de gösterdi. Kararnameler, Kremlin tarafından yayınlanan, Rusya Savunma Bakanlığı’na “barışı koruma işlevlerini” yerine getirmek için bu bölgelere asker gönderme talimatı verdi.
Son haftalarda Ukrayna sınırı boyunca muazzam bir asker konuşlandırmasıyla dünyanın dikkatini çeken Bay Putin’in eylemi, Batılı yetkililerin en büyük silahlı çatışmaya dönüşebileceği konusunda uyardığı bir çatışmanın en bariz eylemiydi. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da çatışmalar.
Pazartesi günü Rostov-on-Don yakınlarındaki bir otoyolda Rus zırhlı araçları, askeri kamyonlar ve ikmal birimlerinden oluşan bir sütun. Rus şehri, Ukrayna sınırından yaklaşık 60 mil uzakta. Kredi… Sergey Ponomarev, The New York Times için
Bu, Kremlin’in silah ve parayla desteklediği ayrılıkçı bölgeleri Ukrayna hükümetine baskı yapmak için, onları Ukrayna’dan tamamen bağımsız olarak tanımadan kullanma yönündeki sekiz yıllık stratejisinin tersine çevrilmesi Bay Putin için çok önemli bir karardı. kendisi.
Ancak bir saat süren konuşmasında hedeflerinin yerleşim bölgelerinin ötesine geçtiğinin sinyallerini vererek, dünyayı bir sonraki adımlarını tahmin etmeye devam etmeye devam etti. Ukrayna’ya karşı – Batı yanlısı hükümetini Rusya ve Ruslar için büyük bir tehdit olarak nitelendirerek – o kadar geniş bir dava açtı ki, ülkenin geri kalanına karşı eylem için zemin hazırlıyor gibi görünüyordu.
Hatta Ukrayna’nın seçilmiş Batı yanlısı liderlerini yardakçı olarak tanımlayacak ve onları saldırgan olarak gösterecek kadar ileri gitti – Rusya’nın Ukrayna’yı çevreleyen müttefik ayrılıkçı savaşçılar da dahil olmak üzere 190.000 askeri olmasına rağmen.
Putin, Ukrayna’nın başkentine atıfta bulunarak konuşmasının sonunda “Kiev’de iktidarı ele geçiren ve elinde tutanlara gelince, onların askeri harekata derhal son vermelerini talep ediyoruz” dedi. Aksi takdirde, kan dökülmesinin devam etme olasılığının tüm sorumluluğu, tamamen ve tamamen Ukrayna topraklarını yöneten rejimin vicdanında olacaktır.”
Bu, son günlerde Ukrayna kuvvetleri ile Rus destekli ayrılıkçılar arasındaki cephe hattında artan bombardımandan kendisinin sorumlu olduğunu reddeden Başkan Volodimir Zelenskiy’in hükümetine karşı ince örtülü bir tehditti. Rus devlet televizyonu, Ukrayna’nın ayrılıkçı bölgelere karşı bir saldırı hazırladığına dair kanıt olmaksızın kapsamlı raporlar yayınladı.
Konuşmanın ardından Bay Zelensky, Başkan Biden ile görüştü ve Güvenlik ve Savunma Konseyi’ni toplantıya çağırdı. Konseyin sekreteri Oleksiy Danilov, gergin Ukraynalıları söylentilere güvenmemeye çağırdı.
“Devletimize karşı çok güçlü bir bilgi provokasyonu yapılıyor” dedi Sayın Danilov. “Ama sadece resmi bilgilere güvenmek gerekiyor.”
Beyaz Saray, Bay Biden’ın ayrılıkçı bölgelerde iş yapan kişilere yaptırım uygulayacağını ve “yakında Rusya’nın uluslararası taahhütlerinin bugünün bariz ihlaliyle ilgili ek önlemler açıklayacağını” söyledi.
Avrupa Birliği liderleri tanımayı “mümkün olan en güçlü şekilde” kınadı ve Birleşmiş Milletler genel sekreterinin bir sözcüsü hareketin BM tüzüğündeki “ilkelerle tutarsız” olduğunu söyledi.
Luhansk Oblastı’ndaki Novozvanivka’da yakın zamanda havan topu saldırısına uğrayan ön saflardaki Ukrayna askerleri. Kredi… Tyler Hicks/The New York Times
Pazartesi günü Moskova saatiyle 01:00’de Putin ile çılgınca konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Bu, açıkça Rusya’nın uluslararası taahhütlerinin tek taraflı ihlali ve Ukrayna’nın egemenliğine bir saldırıdır” dedi. Krizi çözmeyi amaçlayan diplomasi krizi.
Bay Putin’in toprakları tanıması, Kremlin’in son sekiz yılda Ukrayna’ya yaklaşma biçiminden keskin bir ayrılığı temsil ediyor. 2014 yılında ayrılıkçı cumhuriyetleri kurduktan sonra, Kremlin onları sessizce askeri olarak desteklese ve sakinlerine Rus vatandaşlığı teklif etse bile bağımsızlıklarını tanımamaya karar verdi.
Analistlere göre strateji, çözülmemiş çatışmayı Kiev üzerinde bir baskı noktası olarak kullanmaktı. doğu bölgelerine özel bir statü. Yorumları Kiev ve Moskova’da büyük farklılıklar gösteren anlaşmalar hiçbir zaman uygulanmadı ve Bay Putin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın bunları uygulamak için “hiçbir şey yapmamayı planladığını” açıkça belirttiğini söyledi.
“Bu trajedi daha ne kadar devam edebilir?” Putin, Ukrayna’nın bölgede Rusça konuşanlara karşı bir “soykırım” yürüttüğüne dair asılsız iddialarını tekrarlayarak sordu. “Buna daha ne kadar dayanabiliriz?”
Bay Putin’in konuşması, Ukrayna’nın devletini Sovyetler Birliği’ne borçlu olduğu iddialarıyla başlayarak, tarihsel şikayetlerinin kapsamlı bir tekrarı ile başladı: “Modern zaman Ukrayna tamamen ve bütünüyle Rusya tarafından yaratıldı — Bolşevik, Kesin olmak gerekirse Komünist Rusya.”
Bunlar, Putin’in daha önce öne sürdüğü argümanlardı, ancak Pazartesi akşamı ulusal televizyonda yayınlanan konuşmasında, cumhurbaşkanının 21 yıllık iktidarında nadiren gösterdiği bir yoğunluk ve zaman zaman öfkeyle ortaya koydu. .
“Komünizasyondan kurtulmak mı istiyorsunuz?” Bay Putin, Ukrayna’nın Komünist geçmişin Lenin heykellerini ve diğer sembollerini devirme çabalarına atıfta bulunarak devam etti. Gerçek komünizmden kurtulmanın Ukrayna için ne anlama geldiğini size göstermeye hazırız” dedi.
Pazartesi günü Kiev’de bir sokak. Kredi… The New York Times için Emile Ducke
Ukrayna Rusya ile ortak geçmişini reddetmekle kalmayıp, Putin sözlerine devam etti, aynı zamanda Amerikan hırslarının NATO ittifakına üyelik arzusuyla Rusya’yı zayıflatmasına olanak sağlıyordu. ABD’nin dakikalar içinde Moskova’yı vurabilecek füzeleri Ukrayna’ya yerleştirme kabiliyetine sahip olduğuna dair önceki açıklamalarını tekrarladı; Bay Biden bu tür planları reddediyor. Putin, Ukrayna’nın nükleer silah geliştirebileceğini iddia ederek komşu ülkede “kitle imha silahları” hayaletini yükseltti.
“Bizi düşman yapmak neden gerekliydi?” Sayın Putin, NATO’nun doğuya doğru genişlemesiyle ilgili uzun süredir devam eden şikayetlerini tekrarlayarak, dedi. “Rusya gibi büyük, bağımsız bir ülke istemiyorlardı. Bütün soruların cevabı burada yatıyor.”
Bay Putin’in -kendilerini kendi kimlikleriyle ayrı bir ülke olarak gören birçok Ukraynalı tarafından tartışılacak olan- yoğun tarih dersinin ötesinde, Rusya cumhurbaşkanı sonraki adımları hakkında çok az şey söyledi. Örneğin, ayrılıkçı “halk cumhuriyetlerinin” şu anda kontrol ettikleri toprakların yaklaşık üç katı kadar toprak talep ettiklerine değinmedi.
Bazı analistler, Putin’in bu cumhuriyetler adına daha fazla Ukrayna bölgesini ele geçirmek için Rus birliklerini kullanabileceğini tahmin ediyor. Ancak konuşmasının sonunda Kiev’e yönelik tehdidi, savaşı doğrudan Zelensky hükümetine götürmeye hazır olduğunun sinyalini verdi. Amerikalı yetkililer, Putin’in Ukrayna’nın kuzeyine, doğusuna ve güneyine yaptığı ve 150.000 ila 190.000 asker arasında olduğu tahmin edilen birliklerinin büyüklüğü göz önüne alındığında, böyle bir sonucun mümkün olduğunu söylediler.
Stanislav Kuzminskiy, Ukraynalı bir asker, Pazartesi günü Luhansk Oblastı’ndaki Novozvanivka’da bir kamyonun arkasında. Kredi… Tyler Hicks/The New York Times
Ayrılıkçı devletçiklerin tanınması, Rusya’nın Gürcistan’da kullandığı, Ukrayna gibi 2008’de NATO üyeliği vaat edilen ancak sabit bir program olmaksızın benzer bir taktiği andırıyordu. Güney Osetya ve Abhazya’nın ayrılıkçı bölgeleri 2008’de Gürcistan’ı topraklarını geri almak için savaşmaya ikna etti ve bölgeler Rus birliklerinin yardımıyla Gürcüleri geri püskürttü. Bağımsızlık ilan ettiler ve askerleri her iki eyalette de tutan Rusya tarafından tanındılar.
Bay Putin’in Ukrayna’daki konuşması, ülkenin ve 44 milyon insanın kaderi üzerine dramların tırmandığı, dikkatlice koreografisi yapılmış bir günün ardından geldi. Rus devlet televizyonu, Ukrayna’nın ayrılıkçı bölgelerdeki sivil hedeflere yönelik bombardımanına ilişkin kapsamlı raporlar sundu, ancak Ukrayna yalanladı. Rus ordusu, Rus topraklarına izinsiz giren beş Ukraynalı “sabotajcıyı” öldürdüğünü iddia etti.
Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Kiev’de düzenlediği basın toplantısında, “Ukrayna ordusunun herhangi bir saldırı eylemi planlamadığını bir kez daha vurguluyorum” dedi. “Hiçbir yerde. Siyasi ve diplomatik yollarla halkımızın ve topraklarımızın geri dönüşünü savunuyoruz.”
Ancak Ukrayna’nın güvenceleri Moskova’da göz ardı edildi. Rus televizyonu, ayrılıkçı cumhuriyetlerin iki liderinin Bay Putin’e yerleşim bölgelerinin bağımsızlığını tanıması için yalvaran çağrılarını videoya kaydetti.
Ayrılıkçı bombardıman haberlerini duyduktan sonra bir konut binasının altındaki bodrum katına sığınan bir kadın, Pazartesi günü Ukrayna’nın Vrubivka köyünde başlayabilir. Kredi… The New York Times için Lynsey Addario
Kremlin daha sonra Putin’in Güvenlik Konseyi’nin üst düzey yetkililerin cumhurbaşkanının cumhuriyetlerin bağımsızlığını neden tanıması gerektiğini açıkladığı özel bir toplantısının bir saatten fazla görüntüsünü yayınladı. Başbakan Mihail Mişustin, Bay Putin’e Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası’nın herhangi bir Batı yaptırımının etkisini yönetmeye hazır olduğunu söyledi.
“Bu riskler üzerinde oldukça iyi çalışıldı,” dedi Bay Mişustin.
Bazı yetkililer Bay Putin’e daha ileri gitmesi gerektiğini söyleyerek, Kremlin’in daha kapsamlı bir eylemi düşünme olasılığını artırdı. Son olarak konuşan Putin’in eski koruması ve Rusya Ulusal Muhafızları’nın başı olan Viktor V. Zolotov, Kremlin’in ülkenin Batı yanlısı değişiminin oluşturduğu tehdidi ortadan kaldırmak için Ukrayna’nın doğu bölgelerinden daha fazlasının kontrolüne ihtiyacı olduğunu ima etti.
“Ukrayna ile sınırımız yok – Amerika ile sınırımız var çünkü onlar bu ülkenin efendileri” dedi Bay Zolotov. “Elbette cumhuriyetleri tanımalıyız, ancak ülkemizi savunmak için daha ileri gitmemiz gerektiğini söylemek istiyorum.”
“Bugün bir karar verilecek,” diyen Putin, o toplantının sonunda milletini ve dünyayı saatler sonra televizyonda yapacağı konuşmaya kadar merakta tuttu.
Pazartesi günü Novozvanivka yakınlarında bir Ukrayna cephe hattı. Kredi… Tyler Hicks/The New York Times
Anton Troianovski Moskova’dan, Valerie Hopkins Kiev, Ukrayna’dan ve Steven Erlanger Brüksel’den bildirdi. Raporlamaya Kiev’den Marc Santora, Ukrayna’nın Severodonetsk kentinden Andrew E. Kramer, Tagonrog, Rusya’dan Ivan Nechepurenko, Washington’dan Michael D. Shear ve New York’tan Rick Gladstone katkıda bulundu.
Konuşmanın ardından devlet televizyonu, Rusya’nın 2014 yılında Ukrayna’nın doğusunda ayrılıkçı bir savaşı körüklemesinden sonra kurulan sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanıyan kararnameleri imzalayan Putin’i Kremlin’de gösterdi. Kararnameler, Kremlin tarafından yayınlanan, Rusya Savunma Bakanlığı’na “barışı koruma işlevlerini” yerine getirmek için bu bölgelere asker gönderme talimatı verdi.
Son haftalarda Ukrayna sınırı boyunca muazzam bir asker konuşlandırmasıyla dünyanın dikkatini çeken Bay Putin’in eylemi, Batılı yetkililerin en büyük silahlı çatışmaya dönüşebileceği konusunda uyardığı bir çatışmanın en bariz eylemiydi. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da çatışmalar.
Pazartesi günü Rostov-on-Don yakınlarındaki bir otoyolda Rus zırhlı araçları, askeri kamyonlar ve ikmal birimlerinden oluşan bir sütun. Rus şehri, Ukrayna sınırından yaklaşık 60 mil uzakta. Kredi… Sergey Ponomarev, The New York Times için
Bu, Kremlin’in silah ve parayla desteklediği ayrılıkçı bölgeleri Ukrayna hükümetine baskı yapmak için, onları Ukrayna’dan tamamen bağımsız olarak tanımadan kullanma yönündeki sekiz yıllık stratejisinin tersine çevrilmesi Bay Putin için çok önemli bir karardı. kendisi.
Ancak bir saat süren konuşmasında hedeflerinin yerleşim bölgelerinin ötesine geçtiğinin sinyallerini vererek, dünyayı bir sonraki adımlarını tahmin etmeye devam etmeye devam etti. Ukrayna’ya karşı – Batı yanlısı hükümetini Rusya ve Ruslar için büyük bir tehdit olarak nitelendirerek – o kadar geniş bir dava açtı ki, ülkenin geri kalanına karşı eylem için zemin hazırlıyor gibi görünüyordu.
Hatta Ukrayna’nın seçilmiş Batı yanlısı liderlerini yardakçı olarak tanımlayacak ve onları saldırgan olarak gösterecek kadar ileri gitti – Rusya’nın Ukrayna’yı çevreleyen müttefik ayrılıkçı savaşçılar da dahil olmak üzere 190.000 askeri olmasına rağmen.
Putin, Ukrayna’nın başkentine atıfta bulunarak konuşmasının sonunda “Kiev’de iktidarı ele geçiren ve elinde tutanlara gelince, onların askeri harekata derhal son vermelerini talep ediyoruz” dedi. Aksi takdirde, kan dökülmesinin devam etme olasılığının tüm sorumluluğu, tamamen ve tamamen Ukrayna topraklarını yöneten rejimin vicdanında olacaktır.”
Bu, son günlerde Ukrayna kuvvetleri ile Rus destekli ayrılıkçılar arasındaki cephe hattında artan bombardımandan kendisinin sorumlu olduğunu reddeden Başkan Volodimir Zelenskiy’in hükümetine karşı ince örtülü bir tehditti. Rus devlet televizyonu, Ukrayna’nın ayrılıkçı bölgelere karşı bir saldırı hazırladığına dair kanıt olmaksızın kapsamlı raporlar yayınladı.
Konuşmanın ardından Bay Zelensky, Başkan Biden ile görüştü ve Güvenlik ve Savunma Konseyi’ni toplantıya çağırdı. Konseyin sekreteri Oleksiy Danilov, gergin Ukraynalıları söylentilere güvenmemeye çağırdı.
“Devletimize karşı çok güçlü bir bilgi provokasyonu yapılıyor” dedi Sayın Danilov. “Ama sadece resmi bilgilere güvenmek gerekiyor.”
Beyaz Saray, Bay Biden’ın ayrılıkçı bölgelerde iş yapan kişilere yaptırım uygulayacağını ve “yakında Rusya’nın uluslararası taahhütlerinin bugünün bariz ihlaliyle ilgili ek önlemler açıklayacağını” söyledi.
Avrupa Birliği liderleri tanımayı “mümkün olan en güçlü şekilde” kınadı ve Birleşmiş Milletler genel sekreterinin bir sözcüsü hareketin BM tüzüğündeki “ilkelerle tutarsız” olduğunu söyledi.
Luhansk Oblastı’ndaki Novozvanivka’da yakın zamanda havan topu saldırısına uğrayan ön saflardaki Ukrayna askerleri. Kredi… Tyler Hicks/The New York Times
Pazartesi günü Moskova saatiyle 01:00’de Putin ile çılgınca konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Bu, açıkça Rusya’nın uluslararası taahhütlerinin tek taraflı ihlali ve Ukrayna’nın egemenliğine bir saldırıdır” dedi. Krizi çözmeyi amaçlayan diplomasi krizi.
Bay Putin’in toprakları tanıması, Kremlin’in son sekiz yılda Ukrayna’ya yaklaşma biçiminden keskin bir ayrılığı temsil ediyor. 2014 yılında ayrılıkçı cumhuriyetleri kurduktan sonra, Kremlin onları sessizce askeri olarak desteklese ve sakinlerine Rus vatandaşlığı teklif etse bile bağımsızlıklarını tanımamaya karar verdi.
Analistlere göre strateji, çözülmemiş çatışmayı Kiev üzerinde bir baskı noktası olarak kullanmaktı. doğu bölgelerine özel bir statü. Yorumları Kiev ve Moskova’da büyük farklılıklar gösteren anlaşmalar hiçbir zaman uygulanmadı ve Bay Putin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın bunları uygulamak için “hiçbir şey yapmamayı planladığını” açıkça belirttiğini söyledi.
“Bu trajedi daha ne kadar devam edebilir?” Putin, Ukrayna’nın bölgede Rusça konuşanlara karşı bir “soykırım” yürüttüğüne dair asılsız iddialarını tekrarlayarak sordu. “Buna daha ne kadar dayanabiliriz?”
Bay Putin’in konuşması, Ukrayna’nın devletini Sovyetler Birliği’ne borçlu olduğu iddialarıyla başlayarak, tarihsel şikayetlerinin kapsamlı bir tekrarı ile başladı: “Modern zaman Ukrayna tamamen ve bütünüyle Rusya tarafından yaratıldı — Bolşevik, Kesin olmak gerekirse Komünist Rusya.”
Bunlar, Putin’in daha önce öne sürdüğü argümanlardı, ancak Pazartesi akşamı ulusal televizyonda yayınlanan konuşmasında, cumhurbaşkanının 21 yıllık iktidarında nadiren gösterdiği bir yoğunluk ve zaman zaman öfkeyle ortaya koydu. .
“Komünizasyondan kurtulmak mı istiyorsunuz?” Bay Putin, Ukrayna’nın Komünist geçmişin Lenin heykellerini ve diğer sembollerini devirme çabalarına atıfta bulunarak devam etti. Gerçek komünizmden kurtulmanın Ukrayna için ne anlama geldiğini size göstermeye hazırız” dedi.
Pazartesi günü Kiev’de bir sokak. Kredi… The New York Times için Emile Ducke
Ukrayna Rusya ile ortak geçmişini reddetmekle kalmayıp, Putin sözlerine devam etti, aynı zamanda Amerikan hırslarının NATO ittifakına üyelik arzusuyla Rusya’yı zayıflatmasına olanak sağlıyordu. ABD’nin dakikalar içinde Moskova’yı vurabilecek füzeleri Ukrayna’ya yerleştirme kabiliyetine sahip olduğuna dair önceki açıklamalarını tekrarladı; Bay Biden bu tür planları reddediyor. Putin, Ukrayna’nın nükleer silah geliştirebileceğini iddia ederek komşu ülkede “kitle imha silahları” hayaletini yükseltti.
“Bizi düşman yapmak neden gerekliydi?” Sayın Putin, NATO’nun doğuya doğru genişlemesiyle ilgili uzun süredir devam eden şikayetlerini tekrarlayarak, dedi. “Rusya gibi büyük, bağımsız bir ülke istemiyorlardı. Bütün soruların cevabı burada yatıyor.”
Bay Putin’in -kendilerini kendi kimlikleriyle ayrı bir ülke olarak gören birçok Ukraynalı tarafından tartışılacak olan- yoğun tarih dersinin ötesinde, Rusya cumhurbaşkanı sonraki adımları hakkında çok az şey söyledi. Örneğin, ayrılıkçı “halk cumhuriyetlerinin” şu anda kontrol ettikleri toprakların yaklaşık üç katı kadar toprak talep ettiklerine değinmedi.
Bazı analistler, Putin’in bu cumhuriyetler adına daha fazla Ukrayna bölgesini ele geçirmek için Rus birliklerini kullanabileceğini tahmin ediyor. Ancak konuşmasının sonunda Kiev’e yönelik tehdidi, savaşı doğrudan Zelensky hükümetine götürmeye hazır olduğunun sinyalini verdi. Amerikalı yetkililer, Putin’in Ukrayna’nın kuzeyine, doğusuna ve güneyine yaptığı ve 150.000 ila 190.000 asker arasında olduğu tahmin edilen birliklerinin büyüklüğü göz önüne alındığında, böyle bir sonucun mümkün olduğunu söylediler.
Stanislav Kuzminskiy, Ukraynalı bir asker, Pazartesi günü Luhansk Oblastı’ndaki Novozvanivka’da bir kamyonun arkasında. Kredi… Tyler Hicks/The New York Times
Ayrılıkçı devletçiklerin tanınması, Rusya’nın Gürcistan’da kullandığı, Ukrayna gibi 2008’de NATO üyeliği vaat edilen ancak sabit bir program olmaksızın benzer bir taktiği andırıyordu. Güney Osetya ve Abhazya’nın ayrılıkçı bölgeleri 2008’de Gürcistan’ı topraklarını geri almak için savaşmaya ikna etti ve bölgeler Rus birliklerinin yardımıyla Gürcüleri geri püskürttü. Bağımsızlık ilan ettiler ve askerleri her iki eyalette de tutan Rusya tarafından tanındılar.
Bay Putin’in Ukrayna’daki konuşması, ülkenin ve 44 milyon insanın kaderi üzerine dramların tırmandığı, dikkatlice koreografisi yapılmış bir günün ardından geldi. Rus devlet televizyonu, Ukrayna’nın ayrılıkçı bölgelerdeki sivil hedeflere yönelik bombardımanına ilişkin kapsamlı raporlar sundu, ancak Ukrayna yalanladı. Rus ordusu, Rus topraklarına izinsiz giren beş Ukraynalı “sabotajcıyı” öldürdüğünü iddia etti.
Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Kiev’de düzenlediği basın toplantısında, “Ukrayna ordusunun herhangi bir saldırı eylemi planlamadığını bir kez daha vurguluyorum” dedi. “Hiçbir yerde. Siyasi ve diplomatik yollarla halkımızın ve topraklarımızın geri dönüşünü savunuyoruz.”
Ancak Ukrayna’nın güvenceleri Moskova’da göz ardı edildi. Rus televizyonu, ayrılıkçı cumhuriyetlerin iki liderinin Bay Putin’e yerleşim bölgelerinin bağımsızlığını tanıması için yalvaran çağrılarını videoya kaydetti.
Ayrılıkçı bombardıman haberlerini duyduktan sonra bir konut binasının altındaki bodrum katına sığınan bir kadın, Pazartesi günü Ukrayna’nın Vrubivka köyünde başlayabilir. Kredi… The New York Times için Lynsey Addario
Kremlin daha sonra Putin’in Güvenlik Konseyi’nin üst düzey yetkililerin cumhurbaşkanının cumhuriyetlerin bağımsızlığını neden tanıması gerektiğini açıkladığı özel bir toplantısının bir saatten fazla görüntüsünü yayınladı. Başbakan Mihail Mişustin, Bay Putin’e Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası’nın herhangi bir Batı yaptırımının etkisini yönetmeye hazır olduğunu söyledi.
“Bu riskler üzerinde oldukça iyi çalışıldı,” dedi Bay Mişustin.
Bazı yetkililer Bay Putin’e daha ileri gitmesi gerektiğini söyleyerek, Kremlin’in daha kapsamlı bir eylemi düşünme olasılığını artırdı. Son olarak konuşan Putin’in eski koruması ve Rusya Ulusal Muhafızları’nın başı olan Viktor V. Zolotov, Kremlin’in ülkenin Batı yanlısı değişiminin oluşturduğu tehdidi ortadan kaldırmak için Ukrayna’nın doğu bölgelerinden daha fazlasının kontrolüne ihtiyacı olduğunu ima etti.
“Ukrayna ile sınırımız yok – Amerika ile sınırımız var çünkü onlar bu ülkenin efendileri” dedi Bay Zolotov. “Elbette cumhuriyetleri tanımalıyız, ancak ülkemizi savunmak için daha ileri gitmemiz gerektiğini söylemek istiyorum.”
“Bugün bir karar verilecek,” diyen Putin, o toplantının sonunda milletini ve dünyayı saatler sonra televizyonda yapacağı konuşmaya kadar merakta tuttu.
Pazartesi günü Novozvanivka yakınlarında bir Ukrayna cephe hattı. Kredi… Tyler Hicks/The New York Times
Anton Troianovski Moskova’dan, Valerie Hopkins Kiev, Ukrayna’dan ve Steven Erlanger Brüksel’den bildirdi. Raporlamaya Kiev’den Marc Santora, Ukrayna’nın Severodonetsk kentinden Andrew E. Kramer, Tagonrog, Rusya’dan Ivan Nechepurenko, Washington’dan Michael D. Shear ve New York’tan Rick Gladstone katkıda bulundu.