Londra Tiyatrosu’nu seviyorum. Ama London Theatre’a Gitmez.

Bilgin

Global Mod
Global Mod
LONDRA — İngiltere Ulusal Sağlık Servisi, Covid testi pozitif çıkmış birinin muhatabı olarak tanımlandığımı söyleyerek bana ping yaptığında, tamamen korktum.

Hastalanma korkusundan değil; Güçlendim ve virüsü kaparsam muhtemelen iyi olacağımı düşünüyorum. Ama Eylül’de Londra’ya son geldiğimde, varış sonrası pozitif test sonucu aldığımda coşkulu oyun gezim alt üst oldu ve bu beni 10 gün boyunca asemptomatik olarak bir otel odasına sürgün etti. Yine burada sıkışıp kalmak üzere miydim?

Bu gezide sadece bir arkadaşımı görmüştüm ve o iyiydi, bu yüzden bir yabancı olmalıydı, bu Covid’li kişi. Aklım, yollarımızın nerede kesiştiğini anlamaya çalışıyordu. NHS’nin önerdiği zaman çerçevesine dayanarak, iki gece önce küçük, kalabalık bir tiyatroda olduğuna bahse girerim – baş şüphelim gösterinin ortasında önümde hapşıran adamdı. O sırada maske takmadığını fark ettim.

Bu da onu burada, gerçekten dünya rekoru kıran tiyatrolara sahip, ancak gevşekten şövalyeye kadar değişen ve giderek gevşeyen Covid güvenlik protokollerine sahip bir şehirde oldukça dikkat çekici yaptı. Gördüğüm için minnettar olduğum bazı muhteşem yapımları içeren 12 günlük ziyaretim boyunca, bu katılık eksikliği gösterilere olan beklentimi, onlardan aldığım zevki ve nihayetinde onlara gitme konusundaki ilgimi azalttı.

Çünkü sürekli değişen kurallarıyla bu henüz bitmemiş salgında bile, tiyatroda kendimi güvende hissetmeye alıştım; Sevdiğimiz bu sanatın peşinde, birbirimizi kolladığımızı, sahnede, kuliste ve evdeki herkesi sağlıklı tutmaya çalıştığımızı hissetmeye alışmıştık. Bu küçük bir şey değil, bu his; empatiden kaynaklanır.

Ve tamamen pratik düzeyde mi? Biz Amerikalılar, artık eskisi kadar kalabalık olmayan uçaklarda, eve uçmamıza izin verilmeden önce negatif test yapmak zorundayız.

TİYATRO GÖRMEK İÇİN SEYAHAT, çoğumuz için henüz geri dönmeyen salgın öncesi alışkanlıklardan biridir ve beni biraz deli ediyor.

Ben de o insanlardan biriyim -belki siz de öylesiniz- hangi ücra yerlerde hangi oyunların oynandığına dair haberleri okuyan, onlarla aynı odada olmak ızdırap çeken, hasetle yanıp tutuşanlardanım. kim olabilir, “Henüz riske atabilir miyim?”in zihinsel hesabını kontrol edip tekrar kontrol eder. karşı “Bir saniye daha dayanabilir miyim?”

Evelyn Miller ve James McAvoy “Cyrano de Bergerac” filminde. Prodüksiyon harikaydı, ancak izleyiciler geri dönüş performansında – çok fazla değil. Kredi… Marc Brenner

Öyleyse ne zaman aktör James McAvoy’un bir profilini isteyen editörüm, röportajı Jamie Lloyd’un West End’deki heyecan verici “Cyrano de Bergerac” yapımında oynadığı Londra’da yapmak isteyip istemediğimi sormak için e-posta gönderdi, cevabım şuydu: hepsi büyük harf, sınırsız evet. En sevdiğim şehirlerden biri ve onu özledim. Aniden, gitme riskini alma zamanı, şimdiydi.

“Cyrano”yu tekrar görmem gerekecek – kolumu bükün – çünkü onu ilk ön gösterimlerde yakalayalı iki yıldan fazla olmuştu orijinal çalışması sırasında. Atlantik’teki durgunluktan tam olarak yararlanmak için, bir süre kalacak ve bir dizi başka gösteri görecektim – Heathrow’daki gümrükten geçtikten sadece birkaç saat sonra, jet gecikmeli beynimi rahatlatmak için seçilen bir matine ile başlayacaktım.

Bu, Shaftesbury Tiyatrosu’ndaki “Romeo ve Juliet”in pop-müzikal riff’i “& Juliet”ti, içeri girmek için aşı kanıtı veya negatif Covid testi göstermemiz gerekiyordu ve insanlar yanımda maskeler vardı. Yine de, havadar olarak tanımlanamayan, yüzyıldan daha eski bir West End tiyatrosunda, bütün insan gruplarının içeri girip çıplak yüzleriyle yerlerine oturması bir sarsıntıydı.

Gösteri başlamadan önce sahnede toplanan oyuncular, gösteri eğlencelerine uygun bir ruhla daha güvenli davranışı teşvik etmeye çalıştılar. Biri, el yazısıyla yazılmış bir yazı tahtası olan bir kara tahtayı kısaca kaldırdı: Kalabalıktan neşeli merhabalar alan “Merhaba” dedi. Başka bir kısa kara tahta, başka bir mesaj: Biraz alkış alan “Teşekkürler”.

Ama ikisinin arasında -bir maskenin dostane pastel çizimini taşıyan- sözsüz kara tahta sadece sessizliğe büründü. Bu, koşullar altında, bir yanıt olarak kabul edildi.

“& Juliet”in benim fincan çayım olmadığı ortaya çıktı. Yine de, havalandırmayı düşünmeyi bırakabilseydim, ne soluduğumu ve buna değip değmediğini merak edebilseydim kalırdım.

Öyle olmadığına karar verdim ve aradan sonra sokağa, tekrar açık havaya kaçtım.

Heather Forster ve Samuel Creasey “The Book of Dust: La Belle Sauvage”da. Kredi… Manuel Harlan

“THE TOZ KİTABI: La Belle Sauvage”, o gece Bridge Theatre’da ligler boyu daha ödüllendiriciydi. Philip Pullman’ın “Karanlık Materyalleri”nin fantastik ön bölümünden Bryony Lavery tarafından uyarlanan ve Nicholas Hytner tarafından aldatıcı görsellerle sahnelenen bu, karakter Lyra Belacqua’nın başlangıç hikayesidir.

Sahne aracı anlatıdan daha büyüleyici, ama ne harika bir sahne aracı: Sulu bir dünyayı çağrıştıran projeksiyonlar, sahnede tanık olduğumdan çok daha ikna edici koreografisi yapılmış bir akışkanlıkla içinde hareket eden gerçek boyutlu tekneler. Ve tabii ki, içeriden parlayan hayalet kuklalar.

Yanımda bir şeyler atıştırmadığı zamanlarda maskeli olan sevimli adam, Bridge’de tam olarak havadar olduğu için kendini tamamen güvende hissettiğini söyledi – eski bir West End evi gibi değil, dedi. O akşama kadar, pandemi başladığından beri hiçbir tiyatroya gitmemişti. (National Theatre Live kaydında Bridge koşusu sona eren “The Book of Dust”ı görebilirsiniz.)

Bir Emma Rice prodüksiyonuyla aynı anda Londra’da olmak beni mutlu ediyor. . Bu gezi onun Emily Brontë’nin Ulusal Tiyatro’daki “Uğultulu Tepeler”inin uyarlamasıydı: 19. yüzyıl klasiği müzikle ısındı ve sanki Charlotte Brontë’nin bir zamanlar roman hakkında yazdığı bir şeyi ipucu olarak almış gibi canlandı: “ vahşi bir atölyede basit aletlerle, sade malzemelerden yontuldu.”

Oyunda bozkır bir tür Yunan korosu iken, hikaye anlatımı çevik ve eğlence dolu; Katy Owen, Uğultulu Tepeler’in şımarık prensi Küçük Linton rolünde mükemmel bir çizgi roman. Ama Catherine (Lucy McCormick) öldüğünde ve Heathcliff (Ash Hunter) “Catherine Earnshaw, beni rahatsız et!” diye bağırdığında, keskin kederi içimizden, doğrudan ruhumuza kadar geçer.

Lennie James, sol ve Caryl Churchill’in iki elli “A Number”ının Old Vic yapımında Paapa Essiedu. Kredi… Manuel Harlan

Caryl’de Old Vic’te Lyndsey Turner tarafından mükemmel bir prodüksiyon göz önüne alındığında, Churchill’in canlı iki elli “A Number”ı, Paapa Essiedu’nun güzelce modüle edilmiş performansının her anı, tam merkezimize benzer bir içgüdüsel erişime sahiptir. Özgün oğlunu gizlice bir klonla değiştiren bir baba olarak Lennie James’in karşısında, Essiedu, Es Devlin’in stilize domates kırmızısı setine karşı çıkan gösterişsiz bir insanlığa sahip üç farklı ama genetik olarak özdeş adamı oynuyor.

GÖRDÜĞÜM HER ŞEYE DAİR, ancak beni oraya getiren yapım beni kesinlikle hayrete düşüren yapımdı. 2019 Şükran Günü’nde “Cyrano de Bergerac”ı ilk gördüğümde, yapım hala devam eden bir çalışmaydı.

Bu sefer Harold Pinter Tiyatrosu’ndan uzuvlarımda bir elektrik yükü gibi bir hisle ayrıldım. Tiyatroda hepimiz uzaydaki bedenleriz ve ben bu “Cyrano”ya hücresel düzeyde yanıt verdim.

Başka şovlar da gördüm: Hampstead Tiyatrosu’nda, Florian Zeller’in, görünüşte mükemmel hayatı, sadakatsizliği yüzünden havaya uçup giden bir adam hakkında yorgun yeni psikolojik draması “The Forest” (ama en azından Gina McKee ve Finbar Lynch); Almeida Tiyatrosu’nda, Omar Elerian’ın Ionesco’nun “The Chairs”ını aşırı uzun süren, güvenilir birinci sınıf Kathryn Hunter’ın kaba palyaço modunda oynadığı; ve Donmar Warehouse’da, başrolünde Kit Harington’ın yer aldığı ve -bu kulağa tuhaf gelebilir ama kesinlikle doğru- “Henry V”, şimdiye kadar gördüğüm en büyüleyici sahne yağmuru. İngiltere’de ölümcül bir fırtınanın patlak verdiği ve insanların planları iptal ettiği gün bir bilet kapabildim (korkunç bir bilet; oyuncuların izmaritleri görüşümü kapatarak çok zaman geçirdim).

Kit Harington, merkez, Donmar Warehouse’un “Henry V” üretiminde. Tiyatro, katılımcıların maske takmasını açıkça talep eden birkaç kişiden biriydi. Kredi… Helen Murray

I’ O hafta başında NHS bana bu kişiyle ilgili mesaj atıp beş gün boyunca hızlı testler yaptırmamı söylediğinde kendi sinemaya gitme planlarımı iptal ettim. İlk endişe selinde, Bristol’e bir tren yolculuğunu karıştırdım ve orada Mark Rylance’i görmek için biletimi “Dr. Semmelweis” — gereksiz enfeksiyonların önlenmesinde bir öncü hakkında bir oyun.

Sonra, eczanede, bir memur bana NHS’den yedi hızlı testten oluşan ücretsiz bir kutu verdi – İngiltere’deki pandemi yaşamının bir avantajı, başbakan Boris Johnson’ın çoğu için sonunu açıklayacağı. temas takibi de dahil olmak üzere diğer önlemlerle birlikte insanlar günler sonra.

Görünüşe göre iyiydim. Her test yaptığımda sonuç negatifti ve bunu çevrimiçi olarak NHS’ye her bildirdiğimde, otomatik yanıt bana “kalabalık ortamlarda yüz maskesi takmamı” hatırlattı.

Londra’da saatlerce yan yana oturan bu kadar çok tiyatro seyircisinin bu temel önlemle uğraşmamaları kafamı karıştırıyor – kendileri için değilse bile, o zaman maskeli olmayan oyuncular ve seyirciler arasında tıbbi açıdan savunmasız olabilecek, henüz aşılanmamış veya bu gruplardan herhangi birindeki insanlarla yakın temasta olan diğer insanlar için. Bu kadar basit bir iyilik. Aynı zamanda bir içerme eylemidir.

Aktif olarak talep ettiğini gördüğüm tek tiyatro Donmar’dı ve insanlar buna uydu. Başka yerlerde böyle bir istek çekingendi ve kesinlikle yüz yüze değildi. West End’in önde gelen tiyatro operatörleri yakın zamanda seyircilerden artık maske takmalarını veya aşı kanıtı istemeyeceklerini söylediğinde, uygulanmamış olsaydı bir maske politikasının nasıl zorunlu sayılabileceğini merak etmek zorunda kaldım.

Bir gece, Neil Gaiman’ın romanından uyarlanan “The Ocean at the End of the Lane”i görmek için Duke of York’s Theatre’a gittim. Bir yanımdaki adamın maske takmadığını fark ettiğimde şov henüz başlamamıştı. Sonra yüzü açık bir adam diğer yanıma oturdu. Düşündüm ki: Bu metro olsa hemen kalkardım. Böylece çıktım.

Dünyayı ve cüzdanını hoş karşılamak isteyen bir ŞEHİR – ya da bir endüstri – nasıl olur da böyle şeyler için endişelenmez? New York’ta ve Londra’da oyun oynama arasındaki karşıtlık, ilginç kültürel farklılıklarla ilgili değil. Bunlar, pandemide gezinmenin temelde farklı yollarıdır.

Kişi temkinlidir, bedenlerin kırılganlığının farkındadır; Covid ve uzun süreli Covid hakkındaki bilgimizde kalan boşluklardan; yeni varyantları ancak yayılmaya başladıktan sonra öğrendiğimiz gerçeğiyle ilgili. Diğeri umursamaz görünüyor – izleyiciye aslında şanslarını deneyebileceklerini veya evde kalabileceklerini söylüyor. Seçenekleri araştıran kaç kişinin paralarını saklamaya ve güvende tutmaya karar verdiğini merak ediyorum.

“Cyrano” için Pinter’a dönerek benimkinden biraz daha fazla harcadım. İyi bir tekli koltuk açılmıştı ve ben onu kaptım. Gösteriyi tekrar görmek için Brooklyn’e gelene kadar beklemek istemedim. Ama keşke olsaydım.

Seyirci, gördüğüm kadarıyla karşı konulmaz bir şekilde yüzsüzdü. O sahnede işlerini çok şanlı bir şekilde yapan sanatçılara bakmaya devam ettim ve birinin nasıl sağlığıyla kumar oynayacak kadar pervasız olabileceğini merak ettim. Bu bir biletin sana alması gereken bir hak değil.

Ertesi gece, New York’a dönmeden önce Londra’daki son gecem, tiyatroya gitmedim. Düşünülemez bir şekilde, çekiciliğini kaybetmişti.