Kurall birlesik fiil cumlesi, oznenin ve fiilin ayn cumlede bir araya getirilmesiyle olusan bir cumledir. Ornegin, "Ogrenciler calsyorlar." ya da "Biz okula gittik." gibi. Kurall birlesik fiil cumlesi uc parcadan olusur: ozne, fiil ve yardmc fiil. Ozne, cumlenin ne hakknda oldugunu belirler; fiil, cumledeki eylemi gosterir; ve yardmc fiil, ozneyle fiil arasndaki iliskiyi belirtir. Ornegin, "Ogrenciler calsyorlar." cumlesinde, ozne "ogrenciler", fiil "calsyorlar" ve yardmc fiil "yorlar"dr. Diger bir ornek, "Biz okula gittik." cumlesinde, ozne "biz", fiil "gittik" ve yardmc fiil "tik"tir. Kurall birlesik fiil cumlesi, cogu zaman tek bir eylemi anlatmak icin kullanlr. Ancak, coklu eylemler varsa, bu cumleyi kullanmak daha zor olabilir. Ornegin, "Ben okula gittim ve arkadaslarmla oynadm." cumlesinde, ozne "ben", fiil "gittim" ve yardmc fiil "tim"dir, ancak bu cumle, arkadaslarmla oynadgm eylemi de iceriyor. Bu nedenle, coklu eylemleri anlatmak icin kompleks fiil cumleleri tercih edilmelidir.