Evde Domates Salçası Nasıl Yapılır İçin Malzemeler
Not EkleTarifi Yazdır
- 4 kg domates
- Kaya tuzu
Not EkleTarifi Yazdır
- ilk vakit içinderda domatesleri genişçe bir leğenin ortasında bol suyla yıkayın.
- Sap kısımlarını bıçakla kesip, iri iri doğrayın. Ben domatesleri sert ve etli olanlarından tercih ediyorum.
- Diğer domatesleri nazaran daha fazla salça elde edersiniz farklı yerli yada çanakkale domatesleriyle yaptığınızda sulu oldukları için domatesleri bir torbaya koyup üstüne de bir ölçü tuz serpin.
- Yaklaşık 7-8 saat kadar üstü kapalı bir biçimde bekletin.Bu müddet sonunda tabanında bol bol sarı suyu süzülecektir. Şayet süzmezseniz salçanız hem geç olgunlaşır, tıpkı vakitte daha eksi olur.
- Tencereye alıp orta ara karıştırarak pişirelim.
- Kendi suyunu bırakacağı için şu eklemiyoruz kaynatarak suyunu çektireceğiz.
- Domateskerimiz düzgünce pisti el blenderi sayesinde püre haline getirelim.
- Kaya tuzu ek edelim.
- Tuzu ek ederken çekmeyi unutmuşum. Yaptığınız domates ölçüsüne bakılırsa tuzunu ek edebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken yemeklik tuz değil kaya tuzu yani turşularda kullandığımız tuz kullanıyoruz.
- Domates püremiz salça olmaya hazır.
- Bu püreyi geniş pak kaplara paylaştırın.
- Kapları doldurmayın ki salçamız çabuk olgunlaşsın. Tepsilerdeki salçaları sık sık karıştın, kurumasına müsaade vermeyin. 3 gün ortasında salçanız hazır.
- Suyunu epey fazla çektirip, katı yapmayın ki kullanması sıkıntı olmasın.
- Salçayı kaplara basmadan evvelce tuzunu denetim edin. Ben tuzlu olmasını tercih ediyorum. bu türlü salça iki sene bile kalsa bir şey olmuyor.
- Balkonunuz yoksa yada güneşten faydalanamıyacak serin bir kentte oturuyorsanız suyunu kaynatarak çektirip kavanozlara basabilirsiniz şimdiden afiyetler olsun.
Youtube kanalımı ziyaret edebilirsiniz. ziyaret etmişken abone olmayı ve zil sesini açmayı unutmayın