Kharkiv için zorlu bir savaşın ardından: enkaz, sıkışmış bir roket ve topçu patlamaları.

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Kredi… Tyler Hicks/The New York Times

KHARKIV, Ukrayna — Cuma günü Ukrayna ordusu, şehre giden otoyolu yanmış- Rus asker taşıyıcıları ve en az bir ceset.

Birlik taşıyıcıları şehrin girişinde, KHARKIV yazan devasa mavi ve sarı harflerin gölgesinde durdurulmuştu. Yakınlarda, soluk yeşil bir üniforma giymiş bir Rus askerinin cesedi yolun kenarında yatıyordu ve gece boyunca yağan hafif bir kar tabakasının tozunu aldı.

Pozisyonu korumak için gönderilen askerler, meydana gelen kavgayla ilgili çok az ayrıntıya sahipti ve bunun yalnızca Perşembe sabahı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin’in saldırı emri vermesinden kısa bir süre sonra gerçekleştiğini söyledi.

“Putin silahlarımızı atmamızı istiyor,” dedi Andrei adlı Ukraynalı bir asker, yol kenarındaki kara çamura aceleyle kazılmış siperde. “Bence daha sinsi hareket edebilir, güçlerimizi toplayabilir ve bir karşı saldırı başlatabiliriz.”

Uzakta ancak hissedilebilecek kadar yakında, top mermileri patladı. Perşembe günü Harkov’a yaklaşık 40 mil uzaklıktaki Belgorod yakınlarındaki toplanma bölgesinden sınırı iten Rus kuvvetleri, şehrin kuzeyinde güçlendi. Nereye ilerleyecekleri veya ilerleyecekleri belli değildi.

Çatışmaların çoğu, şehir sınırlarının birkaç mil dışında, Tsyrkuny adlı bir köyün yakınında gerçekleşiyor gibi görünüyor. Çatışmadan kaynaklanan askeri ve sivil kayıpların sayısı belirsizdi, ancak Cuma günü yerel polis, Kharkiv yakınlarındaki bir köyde evinin yakınında bomba isabeti sonucu 14 yaşındaki bir çocuğun öldüğünü söyledi. Ancak bazen grevler, yayaların terör çığlıklarını uyandıracak kadar şehre yeterince yaklaşarak onları siper almak için metro istasyonlarına kaçmalarına yol açtı.

Cuma günü Harkov karayolu üzerinde Rus askeri araçlarını yaktı. Kredi… Tyler Hicks/The New York Times

Rus yetkililer, ordularının sivil alanlardan kaçınmaya çalıştığını söylerken, Ukraynalı yetkililerin Rus güçleri tarafından ateşlendiğini söylediği bir Smerch roketinin gövdesi, Ulusal Muhafız karargahının dışındaki caddenin ortasında dikey olarak sıkışmıştı. . Birkaç kilometre ötede, roketin kuyruk kısmı soğan kubbeli bir Ortodoks kilisesinin karşısındaki asfalta gömülmüştü.

Kısa ceketler ve kasklar giymiş bir acil servis memuru ekibi, kuyruğu kaldırımdan çıkarmaya çalışıyor, ancak güçlük çekiyordu. Ekibin bir üyesi, kuyruk ve gövdenin roketin farklı aşamaları olduğunu, muhtemelen patlayıcı mühimmat ön hatların yakınındaki hedefine doğru fırlarken fırlatıldığını söyledi.

Acil durum görevlisi roketin hikayesine işaret ederek “Bu 200 kilo metal” dedi. “Bir binanın içinden düşebilir veya insanlara çarpabilir.”

Rusya’nın Ukrayna’ya Saldırısını Anlayın

Kart 1 / 7

Bu istilanın temelinde ne var? Rusya, Ukrayna’yı doğal etki alanı içinde görüyor ve Ukrayna’nın Batı’ya yakınlığı ve ülkenin NATO veya Avrupa Birliği’ne katılma ihtimali karşısında sinirleri bozuldu. Ukrayna hiçbirinin parçası olmasa da, ABD ve Avrupa’dan mali ve askeri yardım alıyor.

Bu gerilimler şimdi mi başlıyor? İki ulus arasındaki düşmanlık, Ukrayna’daki bir ayaklanmanın ardından Rus ordusunun Ukrayna topraklarına geçtiği 2014 yılından bu yana, Rusya dostu başkanlarını Batı yanlısı bir hükümetle değiştirdiğinden beri kaynamakta. Ardından Rusya, Kırım’ı ilhak etti ve doğuda ayrılıkçı bir harekete ilham verdi. 2015 yılında ateşkes müzakere edildi, ancak çatışmalar devam etti.

Bu istila nasıl gelişti? Ukrayna sınırının yakınında aylarca askeri varlık biriktirdikten sonra, 21 Şubat’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin, doğu Ukrayna’da Rusya yanlısı iki ayrılıkçı bölgeyi tanıyan kararnameleri imzaladı. 23 Şubat’ta Ukrayna’da “özel askeri harekatın” başladığını ilan etti. O zamandan beri ülke çapındaki şehirlere yönelik birkaç saldırı gerçekleşti.

Sayın Putin saldırılar hakkında ne dedi? Sn. Putin, Rusya’nın desteklediği ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerinin liderlerinden yardım talebini aldıktan sonra hareket ettiğini söyledi ve Ukrayna güçlerinin orada etnik temizlik yaptığına dair yanlış suçlamaya atıfta bulundu ve Ukrayna devleti fikrinin ta kendisi olduğunu savundu. bir kurgu.

Ukrayna nasıl yanıt verdi? 23 Şubat’ta Ukrayna, siber saldırıların devlet kurumlarını devre dışı bırakması nedeniyle 30 günlük olağanüstü hal ilan etti. Saldırıların başlamasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy sıkıyönetim ilan etti. Dışişleri bakanı saldırıları “tam kapsamlı bir istila” olarak nitelendirdi ve dünyaya “Putin’i durdurma” çağrısında bulundu.

Dünyanın geri kalanı nasıl tepki verdi? Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve diğerleri Rusya’nın saldırganlığını kınadı ve Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı. Almanya, 23 Şubat’ta kendisini Rusya’ya bağlayan bir gaz boru hattının sertifikalandırılmasını durduracağını duyurdu. Çin, saldırıyı “istila” olarak adlandırmayı reddetti, ancak diyalog çağrısı yaptı.

Bu ekonomiyi nasıl etkileyebilir? Rusya, başta doğal gaz, petrol, buğday, paladyum ve nikel olmak üzere geniş küresel kaynakları kontrol ediyor, bu nedenle çatışmanın geniş kapsamlı sonuçları olabilir, enerji ve gıda fiyatlarında ani artışlara neden olabilir ve yatırımcıları korkutabilir. Küresel bankalar da yaptırımların etkilerine hazırlanıyor.

Topçu atışları yoğunlaşırken bile herkes saklanmaya hazır değildi. Harkov’un eteklerinde topçu patlamalarının kaynağına doğru kasıtlı olarak yürüyen Roman Balakelyev, kamuflaj giymiş, omzuna çift namlulu bir av tüfeği asmıştı.

“Burada yaşıyorum, burası benim evim. Onu savunacağım,” dedi Bay Balakelyev, sırtına bağladığı büyük bıçağı da gösterip göstermek istercesine çıkardı. “Rusların beni, benim onları anladığım gibi anladıklarını sanmıyorum.”

Kısa bir süre sonra, Bay Balakelyev, Ukrayna birliklerinin terk edilmiş Rus asker nakliye araçlarının etrafına toplandığı şehrin kenarına ulaştı. O geçerken izlediler. Onu durdurmak için kimse kıpırdamadı. Bir asker, “Zafer niyetiyle” dedi.

Bay Balakelyev, bakışları sabitlenmiş ve tüfeği hazır, bomlara ve üzerinde “Geleceği koru: UKRAYNA-NATO-AVRUPA” yazan uzun bir reklam panosuna doğru yola koyuldu.