‘Her şeyi terk ettim ve ayrıldım’: Ukraynalılar Rus ilerleyişinden önce kaçıyor.

Bilgin

Global Mod
Global Mod
KRAMATORSK, Ukrayna — Önemli belgelerini, bazı kıyafetlerini ve yedek lastiğini toplayıp köpeğine veda ettiğinde Maryna Danyliuk, savaşın memleketinin sokaklarında olduğunu anlayabiliyordu. .

O ve kocası, bir arkadaşını almak için ara sokaklarda hızla yürüdüler, sonra otoyola doğru yola koyuldular. Ve bir meydan savaşının ardından görünen şeye bir göz attı: iki tahrip edilmiş Rus zırhlı aracı.

Ruslar için “Geleceklerini düşünmemiştim” dedi. “Son ana kadar inanmadım”

Öğleden sonra erken saatlerde, Bayan Danyliuk’un gri Volkswagen Golf’ü ve içindeki üç kişi, batıya giden on binlerce diğer arabaya katılarak otoyoldaydı. Trafik yolları hırpaladı, bazen pastoral çiftlik tarlalarının ortasında sürünerek hareket getirdi. Ukrayna Ordusu konvoyları, birçok köprüyü taşıyan köprüler, yolları tıkadı. Ambulanslar her iki yönde de hızlandı.

Bir noktada, çiftçiler – ya da belki alacaklıları – değerli araçları Rus ilerleyişinin önüne geçirmek için koşarken, devasa bir tahıl hasatçıları konvoyu gürledi. . Güzergah üzerindeki kasabalarda, ATM’leri veya marketlere girmek için bloklarca insan kuyrukları oluşturdu.

Gaz neredeyse elde edilemezdi; Arabalar her istasyonda yüzlerce yarda sıraya girdi. Güneş, düz tarım arazisinin üzerine batarken, 24 yaşındaki Ruslan Kalaşnik, gün batımına doğru otoyoldaki bir benzin istasyonunda arabasının yanında durdu, yüzü endişeyle buruştu.

“Biz de tahliye ediyoruz” dedi, “buradaki herkes gibi.”

Ukraynalılar Perşembe günü doğu Ukrayna’daki Kramatorsk’taki ana tren istasyonunda tren bekliyor. Kredi… The New York Times için Lynsey Addario

Perşembe günü, Donetsk bölgesinin şimdilik Ukrayna tarafından kontrol edilen kısmında hükümet merkezi olarak hizmet veren Kramatorsk’taki dairesinin yakınında iki şiddetli patlamayla uyandı. Havada jet sesleri duydu.

Ancak onu, kız kardeşini ve annesini harekete geçiren şey, yoğun bir bombardımanda saldırıyla ilk karşılaşan Ukrayna Ordusunda cephede bir asker olan babasından gelen gizli, yasadışı bir cep telefonu aramasıydı. . İstilanın devam ettiğini açıkladı.

“ ‘Çık dışarı’ dedi. Ve konuşması gereken süre bu kadardı,” dedi Bay Kalaşnik. “O zamandan beri ondan haber alamadık.”

Yolda geçirdiği birkaç saatten biraz fazla bir süre sonra, ülkesini dakika dakika yeniden şekillendiriyormuş gibi görünen hızlı hareket eden askeri harekat karşısında başının döndüğünü söyledi.

“Tam biz arabayı sürerken çok şey değişti,” dedi.

Yol boyunca, Perşembe günü kısmen kuşatılmış bir doğu Ukrayna şehri olan Kharkiv’in güneyinde, Rusya sınırına yakın yaşayan büyükannesini aradığını söyledi. Rus askerleri çoktan gelmişti, ona söylediğini söyledi ve “Bahçemde bir tank var” dedi.

65 yaşındaki emekli Bayan Danyliuk ve kocası Bogdan, aktif bir gönüllü olarak görev yaptığı doğu Ukrayna’daki ayrılıkçı bir yerleşim bölgesinden hükümet bölgesini ayıran hat boyunca bir kasaba olan Shchastya’da yaşıyordu. çocuklar için bir tiyatro grubunda. Ayrıca Perşembe günü bir bombardımanla uyandı.

Rusya’nın Ukrayna’ya Saldırısını Anlayın

Kart 1 / 7

Bu istilanın temelinde ne var? Rusya, Ukrayna’yı kendi doğal etki alanı içinde görüyor ve Ukrayna’nın Batı’ya yakınlığı ve ülkenin NATO veya Avrupa Birliği’ne katılma ihtimali karşısında sinirleri bozuldu. Ukrayna hiçbirinin parçası olmasa da, ABD ve Avrupa’dan mali ve askeri yardım alıyor.

Bu gerilimler şimdi mi başlıyor? İki ulus arasındaki düşmanlık, Ukrayna’daki bir ayaklanmanın ardından Rus ordusunun Ukrayna topraklarına geçtiği 2014 yılından bu yana, Rusya dostu cumhurbaşkanını Batı yanlısı bir hükümetle değiştirdiğinden beri kaynamaya devam ediyor. Ardından Rusya, Kırım’ı ilhak etti ve doğuda ayrılıkçı bir harekete ilham verdi. 2015 yılında ateşkes müzakere edildi, ancak çatışmalar devam etti.

Bu istila nasıl gelişti? Ukrayna sınırı yakınında aylarca askeri varlık biriktirdikten sonra, 21 Şubat’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin, doğu Ukrayna’da Rusya yanlısı iki ayrılıkçı bölgeyi tanıyan kararnameleri imzaladı. 23 Şubat’ta Ukrayna’da “özel askeri harekatın” başladığını ilan etti. O zamandan beri ülke çapındaki şehirlere yönelik birkaç saldırı gerçekleşti.

Sayın Putin saldırılar hakkında ne dedi? Sn. Putin, Rusya’nın desteklediği ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerinin liderlerinden yardım talebini aldıktan sonra hareket ettiğini söyledi ve Ukrayna güçlerinin orada etnik temizlik yaptığına dair yanlış suçlamaya atıfta bulundu ve Ukrayna devleti fikrinin ta kendisi olduğunu savundu. bir kurgu.

Ukrayna nasıl yanıt verdi? 23 Şubat’ta Ukrayna, siber saldırıların devlet kurumlarını devirmesi nedeniyle 30 günlük olağanüstü hal ilan etti. Saldırıların başlamasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy sıkıyönetim ilan etti. Dışişleri bakanı saldırıları “tam kapsamlı bir istila” olarak nitelendirdi ve dünyaya “Putin’i durdurma” çağrısında bulundu.

Dünyanın geri kalanı nasıl tepki verdi? Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve diğerleri Rusya’nın saldırganlığını kınadı ve Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı. Almanya, 23 Şubat’ta kendisini Rusya’ya bağlayan bir gaz boru hattının sertifikalandırılmasını durduracağını duyurdu. Çin, saldırıyı “istila” olarak adlandırmayı reddetti, ancak diyalog çağrısı yaptı.

Bu ekonomiyi nasıl etkileyebilir? Rusya, başta doğalgaz, petrol, buğday, paladyum ve nikel olmak üzere geniş küresel kaynakları kontrol ediyor, bu nedenle çatışmanın geniş kapsamlı sonuçları olabilir, enerji ve gıda fiyatlarında ani artışlara neden olabilir ve yatırımcıları korkutabilir. Küresel bankalar da yaptırımların etkilerine hazırlanıyor.

Yoldan bir telefon görüşmesinde “Panikle dolduk” dedi. “Işığı açmaya korktum. Fırsatım varken duş almaya karar verdim. Belgeleri paketledik. Ama aile fotoğraflarını getirmedim. Büyük bir kutunun içindeydiler. Onlara yer olmayacaktı.”

Daha sonra bu kararından pişman olduğunu söyledi. Sonunda, başka bir yedek lastik aldı.

“Dün gitmeliydim,” dedi. “Bugün, her şeyi terk ettim ve ayrıldım.”

Oğluyla birlikte Kiev’de kalmayı planlıyordu, ancak oğlu tek odalı bir dairede yaşıyordu ama aynı zamanda Kiev’in de güvenli olmadığını anlamıştı. Onlar gitmeden önce, o ve kocası tavukları için yere biraz yem saçtı ve sonra kuşları dışarı saldılar – belki de sokak dövüşlerine.

Ve son anda, birçoğunun olduğu bir günde küçük bir trajedide, Bayan Danyliuk diz çöktü ve köpeği Muvi’ye sarıldı. evlerinin etrafındaki çam ormanlarında yürümekten keyif almışlardı.

“Muvi’ye sarıldım ve ağladım” dedi. Köpek artık kendi başına olacaktı.