Güneşte Kurutulan Domates Salçası Tanımı İçin Malzemeler
Not EkleTarifi Yazdır
- 12 kg uzun domates
- 100-150gr kaya tuzu
- Zeytinyağı
Not EkleTarifi Yazdır
- Öncelikle domates salçası yaparken kesinlikle uzun domatesler tercih edin. Daha az su çıkacak daha etli olup daha fazla salça çıkmasına sebep olacaktır.
- Domatesleri yıkayın çürükleri var ise alın 4’e yahut 6’ya yahut 8’e bölerek plastik bidonların içerisine yerleştirin. Domatesleri yerleştirirken ortalara birer ikişer yemek kaşığı kaya tuzu ekleyin.
- Bir de onları dondurduktan daha sonra dilerseniz kapağı açık yahut kapalı bir biçimde oda ısısında 2 gece bekletin.
- İki gecenin sonunda domates acı suyunu salmış olacak ve yumuşamış olacaktır. Domatesin suyunu güzelce süzdürün üzerinde kefler oluşmuşsa onlar da gidecektir.
- hemen sonrasında süzdürdüğünüz domatesleri blenderdan geçirin. Blenderdan geçirdiğiniz vakit biraz yapacağınız süzdürme süreci fazlaca kolay gerçekleştirilecektir. tıpkı vakitte çok fazla domates salçası çıkacak.
- Blenderdan geçirdiğiniz domatesleri bir makarna süzgecinden yahut çelik bir elekten geçirin. Bastırarak düzgünce domatesin özünden faydalanalım. Benim domateslerimden yalnızca bir avuç dolusu posa çıktı.
- Artık elediğimiz domatesleri de ince ince olacak biçimde tepsilere dökelim.
- Tepsilere fazlaca kalın dökerseniz kuruma müddeti uzayacaktır. Tüm süzdüren domatesleri tepsilere döktükten daha sonra güneş goren bir balkona yahut bir terasa tepsilerinizi yerleştirin gidip gelip salçanızı karıştırın.
- Eğer bidonlara az tuz döktüyseniz birer yemek kaşığı her bir tepsiye kaya tuzu ve zeytinyağı ekleyin.
- Salça üretimi için toplamda 100-150 gram kaya tuzu kullanıyoruz. Salçanızı kesinlikle ağır güneş alan ortamda kurutun. Benim balkonum 9’dan öğle 2’ye kadar güneş oluyor toplamda 3 günde suyunu çekmişti. 3 gün daha güneşte olgunlaştırdım ve toplamda neredeyse bir haftada salçam yenmeye hazır olmustur.
- Geceleri salçanızı balkondan içeriye alın yahut üzerine sineklik yahut ince bir tül kapatarak ölçmenizi tavsiye ederim.
- Kuruma etaplarında daima gelip giderek salçanızı karıştırın. Tepsideki ölçüler azaldıkça birbirine aktararak yanmadan kurumasını sağlayın.
- Bir haftanın sonunda artık salçamız yeterlice suyunu çekmiş yenmeye hazır hale gelmiş olacaktır. Olgunlaşan salçalarınızı kavanoza doldurup üzerine bir ölçü yağ döküp hava almamasını sağlayın.
- Ev imali mis üzere domates salçası 2 yıl boyunca serin ortamda bozulmadan duracaktır. Salçanızı yaparken kesinlikle ve kesinlikle kaya tuzu kullanın sofralık tuz katiyen olmaz. Tanımını görüntü olarak izlemek isterseniz hepinizi kanalıma bekliyorum.