Ceviz Reçeli (Goz MürƏbbƏsı)

Leila

Global Mod
Global Mod
Ceviz Reçeli (Goz MürƏbbƏsı) Tanımı İçin Malzemeler

• 150 adet yeşil ceviz (özleşmemiş)
  • 70 gram eheng yahut eheng tozu
  • 15 gram zey taşı yahut zey tozu
  • 2.800 gr şeker tozu
  • 1 adet dilinlenmiş limon yahut limon tuzu
  • 6-8 adet karanfil
  • bol bol su
Ceviz Reçeli (Goz MürƏbbƏsı) Tanımı Nasıl Yapılır?

Not EkleTarifi Yazdır

1. ilk vakit içinderda tanımımıza özleşmemiş cevizlerimizin kabuğunu ince biçimde soyuyoruz.
  2. Ardından soyulan cevizleri akar suyun altına koyuyoruz.
  3. Akar suyumuz yoksa suyunu günde 4-5 kez değiştiriyoruz.
  4. Maksadımız içerdiği acılığından arındırmak.
  5. Cevizlerin suyunun rengi şeffaf olana kadar bu süreci sürdürüyoruz. 6-8 gün müddet bilir bu müddet.
  6. Sıradaki adımımız artık suyu şeffaflamış açılığından arınmış cevizlerimizi Ehebgli suyumuza koymaya geldi.
  7. Cevizlerimizin üstüne çıkacak halde su ölçüyoruz ve ehengimizi suyla karıştırıp cevizleri içine döküyoruz.
  8. Ehengli suya koyduğumuz cevizlerimizi 1 saatten bir karıştırıyoruz. 24 saat bu türlü tamamlanacak.
  9. 24 saatin tamamında cevizlerimizi ehengli sudan alıyoruz ve bir daha yıkama sürecine başlıyoruz. 24 saat bu süreç sürecek. 1-2 saatten bir cevizlerimizi suyunu deyiştireceğiz.
  10. Sıra geldi artık reçelimizin pişirme işlemize. Ven 7 gün yıkadım. 8ci gün ehengli suda beklettim. Akabinde 9 gün bir gün daha yıkadım. Ve pişirme gününe ulaştım
    ✅
  11. 1ci kaynama; en evvel cevizlerimizi çatalla 2-3 yerinden delelim.
  12. Suyumuzu ocağa koyalım.
  13. Kaynamaya başladıktan daha sonra 15 dakka suda kaynatıp sıcak sudan alıp soğuk suya dökeceğiz.
  14. 2ci kaynama;bir daha cevizlerimizi zey taş ek ettiğimiz suda kaynamaya başladıktan. 20-25 dakka kaynatıp soğuk suya çıkartacağız.
  15. 3-cu kaynama; zeyli sudan çıkmış cevizlerimizi artık bir daha 15 dakka suda kaynatacağız. Bu son kaynama sürecimiz.
  16. Bu kaynatmamınız niçini ortasındaki acılıktan arınması. Ve şerbetimizin daha hoş renkte olması için. Aksi taktirde şerbetimiz siyah olabilir.
  17. Burda bir not vermek istiyorum. Yazdığım pişirme dakkalarından fazla kaynatmayınız. İtina gösterin. Cevizleriniz istediğiniz kıvamda olması için.
  18. Pişirme kademesi; suyumuzu 50 cevizle bir litre su olmakla ölçeceyiz.
  19. 150 ceviz için 3 litre suyu pişirme tavamıza dökelim.
  20. Altını yakıp şekerimizi dövelim.
  21. Şerbet kaynayınca cevizlerimizi dökelim.
  22. Yarım saat kaynatıp ocağı kapatalım.
  23. 5-6saat bu türlü şerbette bekleteceğiz ki içine şerbet alsın. Lezzeti artsın.
  24. Son basamağa geldik. Beklemenin arkasında reçelimizi bir daha ocağa alalım ve pişirmeye başlayalım.
  25. Artık reçelimiz reçel kıvamına gelene kadar pişireceğiz. Şerbetin fazla koyu olmamasına dikkat edin.
  26. Ve sonda reçelimize kabuğunu alıp dilimlediğimiz limonları ve karanfilleri atıp 1 2 dakka kaynatıp ocaktan alalım.
  27. Reçelimiz soğuduktan daha sonra servise hazır.
  28. Kurulanmış kavanozlara alıp istediğiniz kadar bekletebilirsiniz. Herkese afiyet şifa olsun. Bundan hoş neler mümkün?????????.
Ceviz Reçeli (Goz MürƏbbƏsı) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı