Ceviz Reçeli (Goz MürƏbbƏsı) Tanımı İçin Malzemeler
Not EkleTarifi Yazdır
- 150 adet yeşil ceviz (özleşmemiş)
- 70 gram eheng yahut eheng tozu
- 15 gram zey taşı yahut zey tozu
- 2.800 gr şeker tozu
- 1 adet dilinlenmiş limon yahut limon tuzu
- 6-8 adet karanfil
- bol bol su
Not EkleTarifi Yazdır
- ilk vakit içinderda tanımımıza özleşmemiş cevizlerimizin kabuğunu ince biçimde soyuyoruz.
- Ardından soyulan cevizleri akar suyun altına koyuyoruz.
- Akar suyumuz yoksa suyunu günde 4-5 kez değiştiriyoruz.
- Maksadımız içerdiği acılığından arındırmak.
- Cevizlerin suyunun rengi şeffaf olana kadar bu süreci sürdürüyoruz. 6-8 gün müddet bilir bu müddet.
- Sıradaki adımımız artık suyu şeffaflamış açılığından arınmış cevizlerimizi Ehebgli suyumuza koymaya geldi.
- Cevizlerimizin üstüne çıkacak halde su ölçüyoruz ve ehengimizi suyla karıştırıp cevizleri içine döküyoruz.
- Ehengli suya koyduğumuz cevizlerimizi 1 saatten bir karıştırıyoruz. 24 saat bu türlü tamamlanacak.
- 24 saatin tamamında cevizlerimizi ehengli sudan alıyoruz ve bir daha yıkama sürecine başlıyoruz. 24 saat bu süreç sürecek. 1-2 saatten bir cevizlerimizi suyunu deyiştireceğiz.
- Sıra geldi artık reçelimizin pişirme işlemize. Ven 7 gün yıkadım. 8ci gün ehengli suda beklettim. Akabinde 9 gün bir gün daha yıkadım. Ve pişirme gününe ulaştım
- 1ci kaynama; en evvel cevizlerimizi çatalla 2-3 yerinden delelim.
- Suyumuzu ocağa koyalım.
- Kaynamaya başladıktan daha sonra 15 dakka suda kaynatıp sıcak sudan alıp soğuk suya dökeceğiz.
- 2ci kaynama;bir daha cevizlerimizi zey taş ek ettiğimiz suda kaynamaya başladıktan. 20-25 dakka kaynatıp soğuk suya çıkartacağız.
- 3-cu kaynama; zeyli sudan çıkmış cevizlerimizi artık bir daha 15 dakka suda kaynatacağız. Bu son kaynama sürecimiz.
- Bu kaynatmamınız niçini ortasındaki acılıktan arınması. Ve şerbetimizin daha hoş renkte olması için. Aksi taktirde şerbetimiz siyah olabilir.
- Burda bir not vermek istiyorum. Yazdığım pişirme dakkalarından fazla kaynatmayınız. İtina gösterin. Cevizleriniz istediğiniz kıvamda olması için.
- Pişirme kademesi; suyumuzu 50 cevizle bir litre su olmakla ölçeceyiz.
- 150 ceviz için 3 litre suyu pişirme tavamıza dökelim.
- Altını yakıp şekerimizi dövelim.
- Şerbet kaynayınca cevizlerimizi dökelim.
- Yarım saat kaynatıp ocağı kapatalım.
- 5-6saat bu türlü şerbette bekleteceğiz ki içine şerbet alsın. Lezzeti artsın.
- Son basamağa geldik. Beklemenin arkasında reçelimizi bir daha ocağa alalım ve pişirmeye başlayalım.
- Artık reçelimiz reçel kıvamına gelene kadar pişireceğiz. Şerbetin fazla koyu olmamasına dikkat edin.
- Ve sonda reçelimize kabuğunu alıp dilimlediğimiz limonları ve karanfilleri atıp 1 2 dakka kaynatıp ocaktan alalım.
- Reçelimiz soğuduktan daha sonra servise hazır.
- Kurulanmış kavanozlara alıp istediğiniz kadar bekletebilirsiniz. Herkese afiyet şifa olsun. Bundan hoş neler mümkün?????????.