KYIV, Ukrayna — Başkan Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin’i Ukrayna’yı işgal etmenin Rusya’ya “hızlı ve ciddi” maliyetlerle sonuçlanacağı, ülkesinin durumunu azaltacağı ve “yaygın insani acılara” yol açacağı konusunda uyardı. Beyaz Saray Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Batılı yetkililerin Bay Putin’i bir saldırı ile ilerlemekten vazgeçirmek için güçlü bir diplomatik baskı yaptığını söyledi.
Üst düzey Biden yönetimi yetkililerine göre, Bay Putin’in işgal edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor. Ancak aramadan sonra bir yetkili, durumun, yönetimin Rusya’nın her an işgal edebileceğini söylediği ve cumhurbaşkanının ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan’ın önümüzdeki günlerde Amerikalıları ülkeyi terk etmeleri konusunda uyardığı Cuma günü olduğu kadar acil olduğunu söyledi.
Beyaz Saray yetkilileri, Bay Biden’ın Bay Putin ile bir dizi diplomatik seçeneği tartıştığını, ancak Bay Putin’in bu yolu seçmeye ikna edilip edilmediğinin belirsiz olduğunu söyledi.
Bay Putin’in bir dış politika yardımcısı olan Yuri Ushakov, Bay Biden ile olan görüşmeyi “iş gibi” olarak nitelendirdi, ancak olası bir Rus işgaline karşı Amerikan “histeri” tarafından gölgelendi. Bay Putin’in Bay Biden’ın önerilerini dikkate alacağını, ancak Rusya’nın Doğu Avrupa’daki “güvenlik garantileri”ne yönelik temel taleplerini görmezden geldiklerini söyledi.
Ve Bay Ushakov, Rusya’nın bir savaşı tehdit ettiği fikrini reddetmeye devam etti. Haber medyasına neden Rus planları hakkında açıkça yanlış bilgi verilmesi gerektiğini anlamadığımızı defalarca vurguladık” dedi.
Ancak aramadan kısa bir süre sonra gazetecilere brifing veren bir Amerikan ulusal güvenlik yetkilisi, Bay Putin’in “birkaç haftadır ortaya çıkan dinamikte temel bir değişiklik olmadığını” söyledi. Ukrayna’yı etkili bir şekilde kuşatan bir askeri varlık oluşturmak.
İki lider, Rusya’nın karada ve denizde Ukrayna’nın çevresine büyük güç yığmasının sinyallerini verdiğine dair artan korkular arasında ABD’nin diplomatlarının çoğuna ve diğer personeline Ukrayna’daki Amerikan Büyükelçiliği’ni terk etme emri vermesinden sadece saatler sonra konuştu. bir işgalin an meselesi olduğunu söyledi.
Ukraynalı askerler ve Florida’dan Amerikan Ulusal Muhafız askerleri geçen hafta Ukrayna’nın Yavoriv kentinde eğitim sırasında. Kredi… The New York Times için Brendan Hoffman
Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Amerika’nın Avrupa’daki en büyüklerinden biri olan büyükelçilikteki düşüşün, Amerikan vatandaşlarının Ukrayna’yı derhal terk etmelerinin acil gereğini yansıttığını söyledi, çünkü ülke Ukrayna’ya girerse Washington onlara yardım etme konusunda sınırlı bir yeteneğe sahip olacaktı. bir “savaş alanı”.
Artan kaygının bir işareti olarak, Savunma Bakanı Lloyd J. Austin III, Ukrayna’dan 160 Ulusal Muhafız eğitmeninin “geçici” olarak yeniden konumlandırılmasını emretti. Avrupa,” dedi Pentagon Cumartesi günü. Yetkililer, eğitmenlerin şimdilik Ukrayna’da kalacak açıklanmayan sayıda Ordu Yeşil Bereli ile birlikte çalıştığını söyledi.
Uyarılara rağmen, Amerikalı yetkililer Bay Putin’in işgal için henüz nihai bir karar vermemiş olabileceğine inanıyor ve Batı’nın diplomatik kapışması Cumartesi günü de devam etti. Macron’un ofisinden yapılan açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Putin ile telefonda bir saat 40 dakika geçirdiği belirtildi.
Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken ve Bay Austin, Cumartesi günü Rus mevkidaşlarıyla ayrı telefon görüşmeleri yaptı. Ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Washington’dan duyduğu hayal kırıklığını dile getirerek tehdidi hafife almaya devam etti.
Güney Ukrayna’da bir polis eğitim tatbikatını gözlemlerken Zelensky gazetecilere İngilizce olarak “Ülkemizde düşmanların en iyi arkadaşı paniktir” dedi. “Ve tüm bu bilgiler – sadece paniğe yardımcı olur, bize yardımcı olmaz.”
Sayın Putin’in önümüzdeki günlerde pozisyonuyla ilgili daha fazla ipucu vermesi muhtemel. Bay Ushakov, Rusya’nın geçen ayki Amerikan güvenlik tekliflerine yanıtının yakında kamuoyuna açıklanacağını söyledi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, önceki gün Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yaptığı görüşmelerin ardından Salı günü Moskova’ya gidecek. Ve Çarşamba günü – Amerikalı yetkililerin bir Rus işgalinin başlayabileceğini söylediği gün – Bay Putin’in Moskova’da Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’yu ağırlaması planlanıyor.
Rusya’nın askeri duruşu daha da uğursuz olmaya devam ederken diplomatik telaş başladı. Rusya Savunma Bakanlığı, fırkateynler, füze tekneleri ve denizaltı avcıları da dahil olmak üzere 30’dan fazla Rus Donanması gemisinin Karadeniz’deki tatbikatlar için yola çıktığını söyledi. Konuşlandırma, Ukrayna’nın batı hariç her taraftan Rus kuvvetleri tarafından etkili bir şekilde kuşatılmasını güçlendirdi.
Ukraynalı askeri yetkililer, özel kuvvetlerin ve hava indirme birliklerinin Ukrayna sınırına yakın bölgelere konuşlandırılması konusunda giderek daha fazla endişe duyuyorlar. Üst düzey bir Ukraynalı askeri yetkili Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Kremlin’in iki gün önce Beyaz Rusya’daki Machulishchi’ye ve Rusya’daki Valuiki’ye 50’den fazla saldırı ve nakliye helikopteri yerleştirdiğini söyledi. Bu tür helikopterler, bir istilada kullanılan herhangi bir kara kuvvetine yakın hava desteği sağlamak için kullanılacaktır.
Amerikalı yetkililer, Rusya’nın önümüzdeki hafta Ukrayna’yı işgal etmesi halinde, bunun öncesinde savaş için sahte bir bahane yaratma amaçlı bir operasyonun yapılabileceğine inanıyor. yetkililere istihbarat hakkında bilgi verildi. Malzeme hakkında bilgi verilen kişilere göre, son günlerde Amerikan istihbarat teşkilatları, Biden yönetimini Rusya’nın işgal etmesi için bir neden üretmeyi amaçlayan yeni bir sözde sahte bayrak operasyonu konusunda uyardı.
Bir saldırının zamanlaması da dahil olmak üzere ayrıntıları belirsizdi.
ABD’den yaklaşan bir Rus işgali uyarıları üzerine insanlar Cumartesi günü Ukrayna’ya desteklerini göstermek için Kiev sokaklarına döküldü. Kredi… Chris Mcgrath/Getty Images
(
Cumartesi günü Kiev’de binlerce kişi Ukrayna’ya destek ve Rusya ile Ukrayna’nın egemenliğini zayıflatacak herhangi bir olası çözüm anlaşmasına karşı çıkmak için yürüdü.
Boryspil havaalanında, Ukrayna’nın bazı yabancı sakinleri uçuşlar için sıraya giriyordu, ancak birçoğu Rus askeri tehdidiyle ilgili olmayan nedenlerle uçuyordu. Cumartesi sabahı uçakla ayrılanlar arasında Hollandalı ve Güney Koreli diplomatların akrabaları, Danimarka hükümetinin uyarıları üzerine hareket eden Danimarkalı bir aile, yabancı şirketlerin çalışanları ve değişim öğrencileri yer aldı.
Mozambik’ten değişim öğrencisi 19 yaşındaki Yollanda Mateosh, Cumartesi günü Ukrayna’dan ayrılma kararıyla ilgili olarak “ABD hükümeti bir tehdit mesajı için gerçekten baskı yapıyordu” dedi ve eğitimini yarıda kesti.
Hollanda’nın ana havayolu şirketi KLM, Hollanda medyasına göre Cumartesi günü Ukrayna’ya uçmayı bırakacağını duyurdu. Haber, Hollanda hükümetinin, kötüleşen güvenlik durumu nedeniyle Ukrayna’daki vatandaşlarından derhal ayrılmalarını isteyen seyahat tavsiyesinin ardından geldi.
Amerikan Büyükelçiliği yerleşkesinde, yerel Ukraynalı personel düzinelerce plastik poşet taşıdı ve bunları arabalara yükledi. Bazıları saksı bitkileri gerçekleştirdi. Hepsi soruları yanıtlamayı reddetti. Bir noktada, devasa bir pizza yığını teslim edildi.
Geçen ay itibarıyla, Kiev’deki büyükelçilikte 181 Amerikalı diplomat ve diğer devlet kurumlarından görevli ve 560’tan fazla Ukraynalı çalışan bulunuyordu. Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Ukrayna’daki birkaç bin Amerikalının ulaşıp büyükelçiliğe nerede olduklarını bildirdiğini, ancak Ukrayna’da kaç Amerikalı olduğuna dair kesin bir tahmin sağlamadığını söyledi.
Yetkili gazetecilere verdiği demeçte, Amerikalı diplomatların çoğunun Kiev’den çıkarılmasının ABD’nin Ukrayna’ya verdiği desteğin azalması olarak görülmemesi gerektiğini söyledi. Yetkili, elçilik çalışanları ayrılmaya hazırlanırken bile, Ukrayna Ordusu için Amerikan silahlarının başkente geldiğini söyledi.
Ukrayna Üzerinden Artan Gerginliği Anlayın
Kart 1/5
Bira üretimi çakışması. Ukrayna ile Rusya arasındaki düşmanlık, Rus ordusunun Ukrayna topraklarına geçerek Kırım’ı ilhak ettiği ve doğuda bir isyanı alevlendirdiği 2014’ten bu yana kaynıyor. 2015’te belirsiz bir ateşkese ulaşıldı, ancak barış zor oldu.
Düşmanlıklarda ani artış. Rusya yavaş yavaş Ukrayna sınırına yakın kuvvetler inşa ediyor ve Kremlin’in komşusuna yönelik mesajları sertleşti. Endişe Ekim ayı sonlarında Ukrayna’nın Rus destekli ayrılıkçılar tarafından işletilen bir obüsü vurmak için silahlı bir insansız hava aracı kullandığı zaman arttı.
Bir istilayı önleme. Rusya grevi, Ukrayna’ya yeni bir müdahalenin korkularını artırarak, ateşkes anlaşmasını ihlal eden istikrarsızlaştırıcı bir eylem olarak nitelendirdi. O zamandan beri Amerika Birleşik Devletleri, NATO ve Rusya, bu sonucu engellemeyi amaçlayan bir diplomasi girdabına giriştiler.
Kremlin’in konumu. NATO’nun doğuya doğru genişlemesini giderek ülkesi için varoluşsal bir tehdit olarak tasvir eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin, Moskova’nın Ukrayna sınırındaki artan askeri varlığının Ukrayna’nın ittifakla derinleşen ortaklığına bir yanıt olduğunu söyledi.
Yükselen gerilim. Batı ülkeleri Moskova ile diyalog kurmaya çalıştı. Ancak Biden yönetimi, bir işgal durumunda ABD’nin ağırlığını Ukrayna’nın arkasına atabileceği konusunda uyardı. Fransa, Almanya ve Polonya da Rusya’yı Ukrayna’ya taarruz başlatması halinde bunun sonuçları konusunda uyardı.
Yetkili, büyükelçilikte sınıflandırılmış belge ve teçhizatı imha etme veya başka bir şekilde azaltma çabalarının da sürdüğünü söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı ayrıca, Kiev’deki bir büyükelçilik ve Lviv, Odessa ve Kharkiv’deki konsolosluklar da dahil olmak üzere Ukrayna’daki misyonlarının personel sayısını azaltmaya karar verdiğini söyledi.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria V. Zakharova, “Amerikalı ve İngiliz meslektaşlarımızın Ukrayna’da hazırlanmakta olan bazı askeri harekatlardan haberdar oldukları sonucuna varıyoruz” dedi. Büyükelçiliğimiz ve konsolosluklarımız asli görevlerini yerine getirmeye devam edecek” dedi.
Ukrayna cumhurbaşkanı Bay Zelensky, Amerika’nın yaklaşmakta olan bir işgal uyarılarını önemsemedi, sakin olmaya çağırdı ve Rusya’nın saldırmaya hazır olduğunu gösteren istihbarat görmediğini iddia etti. Gazetecilere Rusya ile olası bir tam ölçekli savaş hakkında “bilgi alanında çok fazla bilgi” olduğunu söyledi ve Rusya’nın 16 Şubat’ta işgal etmeyi planlayabileceğine dair haberlerle alay etti.
Amerika Birleşik Devletleri, diplomatlardan ve çalışanlardan oluşan bir “çekirdek ekip” dışında herkese Cumartesi günü Ukrayna’daki Amerikan Büyükelçiliği’nden ayrılma emri verdi. Kredi… Sean Gallup/Getty Images
Bay. Zelensky haftalardır Amerika’nın krizle ilgili mesajlarından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi ve Biden yönetimini Kiev’de panik yaratmak ve Ukrayna ekonomisine zarar vermekle eleştirdi. Amerikalı yetkililer, istihbaratlarına tepki verdiklerini söylüyorlar ve Bay Putin’i olası işgal planları hakkında kamuoyuna açıklamanın onu harekete geçmekten caydırmasına yardımcı olacağını umuyorlar.
Fransa hükümeti, Bay Macron’un Bay Putin’le yaptığı görüşmeyi okurken, iki liderin 2015’te bir “ileriye gitmenin yollarını” tartıştığını söyledi. Doğu Ukrayna için barış planı hazırlamış ve “Avrupa’da güvenlik ve istikrar koşulları” konusunda görüşmelere devam etmişti.
Kremlin, Macron ile yaptığı görüşme hakkında yaptığı açıklamada, Rus işgaline ilişkin uyarıları “kışkırtıcı spekülasyon” olarak nitelendirdi. Aynı zamanda Kremlin, Batı’nın Ukrayna’yı modern silahlarla “pompaladığını” ve ülkenin doğusundaki Rusya destekli ayrılıkçılara bir Ukrayna saldırısı için “koşullar yarattığını” söyledi.
Bay Blinken, Cumartesi günü Rusya’nın dışişleri bakanı Sergey V. Lavrov ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Moskova saldırganlık yolunu takip ederse ve Ukrayna’yı daha fazla işgal ederse, bunun kararlı, kitlesel, ve birleşik trans-Atlantik tepkisi” dedi.
Ancak Bay Lavrov, gerilimleri kötüleştirenin ABD olduğu ve Ukrayna hükümetini ülkenin doğusundaki Rusya destekli ayrılıkçılara saldırması için cesaretlendirmeye çalıştığı konusunda ısrar ederek ciddi uyarıları görmezden geldi.
Ancak Ukrayna sınırlarının hemen dışında Rusya güç toplamaya devam etti. Savunma Bakanlığı’nın Cumartesi günü ayrıldığını duyurduğu 30 savaş gemisi, son birkaç hafta içinde çoğu Arktik Okyanusu ve Baltık Denizi’ndeki uzak limanlardan Ukrayna’nın güneyindeki sulara ulaşan amfibi çıkarma gemileri de dahil olmak üzere diğer Rus gemilerine katılacak. Ukrayna’nın güneybatısında, Rusya’nın ayrılıkçı Transdinyester bölgesinde asker bulundurduğu Moldova sınırında, Rus keskin nişancılar bir atış yarışmasına katıldı ve askeri mühendisler bir eğitim oturumu düzenledi.
Bu hafta Karadeniz’e giden bir Rus Donanması çıkarma gemisi. Kredi… Yörük Işık/Reuters
Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan bir videoya göre, kuzeydeki Beyaz Rusya’da, 20 Şubat’ta sona ermesi planlanan büyük ölçekli tatbikatlar, büyük ölçekli bir sahte tank savaşı da dahil olmak üzere devam etti.
Kiev’den Andrew E. Kramer, Moskova’dan Anton Troianovski ve Washington’dan Lara Jakes ve Katie Rogers bildirdi. Raporlama, Kherson, Ukrayna’dan Michael Schwirtz tarafından sağlanmıştır; Sochi, Rusya’dan Ivan Nechepurenko; Kiev’den Maria Varenikova; Washington’dan Eric Schmitt ve Julian E. Barnes; ve Paris’ten Aurelien Breeden.
Üst düzey Biden yönetimi yetkililerine göre, Bay Putin’in işgal edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor. Ancak aramadan sonra bir yetkili, durumun, yönetimin Rusya’nın her an işgal edebileceğini söylediği ve cumhurbaşkanının ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan’ın önümüzdeki günlerde Amerikalıları ülkeyi terk etmeleri konusunda uyardığı Cuma günü olduğu kadar acil olduğunu söyledi.
Beyaz Saray yetkilileri, Bay Biden’ın Bay Putin ile bir dizi diplomatik seçeneği tartıştığını, ancak Bay Putin’in bu yolu seçmeye ikna edilip edilmediğinin belirsiz olduğunu söyledi.
Bay Putin’in bir dış politika yardımcısı olan Yuri Ushakov, Bay Biden ile olan görüşmeyi “iş gibi” olarak nitelendirdi, ancak olası bir Rus işgaline karşı Amerikan “histeri” tarafından gölgelendi. Bay Putin’in Bay Biden’ın önerilerini dikkate alacağını, ancak Rusya’nın Doğu Avrupa’daki “güvenlik garantileri”ne yönelik temel taleplerini görmezden geldiklerini söyledi.
Ve Bay Ushakov, Rusya’nın bir savaşı tehdit ettiği fikrini reddetmeye devam etti. Haber medyasına neden Rus planları hakkında açıkça yanlış bilgi verilmesi gerektiğini anlamadığımızı defalarca vurguladık” dedi.
Ancak aramadan kısa bir süre sonra gazetecilere brifing veren bir Amerikan ulusal güvenlik yetkilisi, Bay Putin’in “birkaç haftadır ortaya çıkan dinamikte temel bir değişiklik olmadığını” söyledi. Ukrayna’yı etkili bir şekilde kuşatan bir askeri varlık oluşturmak.
İki lider, Rusya’nın karada ve denizde Ukrayna’nın çevresine büyük güç yığmasının sinyallerini verdiğine dair artan korkular arasında ABD’nin diplomatlarının çoğuna ve diğer personeline Ukrayna’daki Amerikan Büyükelçiliği’ni terk etme emri vermesinden sadece saatler sonra konuştu. bir işgalin an meselesi olduğunu söyledi.
Ukraynalı askerler ve Florida’dan Amerikan Ulusal Muhafız askerleri geçen hafta Ukrayna’nın Yavoriv kentinde eğitim sırasında. Kredi… The New York Times için Brendan Hoffman
Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Amerika’nın Avrupa’daki en büyüklerinden biri olan büyükelçilikteki düşüşün, Amerikan vatandaşlarının Ukrayna’yı derhal terk etmelerinin acil gereğini yansıttığını söyledi, çünkü ülke Ukrayna’ya girerse Washington onlara yardım etme konusunda sınırlı bir yeteneğe sahip olacaktı. bir “savaş alanı”.
Artan kaygının bir işareti olarak, Savunma Bakanı Lloyd J. Austin III, Ukrayna’dan 160 Ulusal Muhafız eğitmeninin “geçici” olarak yeniden konumlandırılmasını emretti. Avrupa,” dedi Pentagon Cumartesi günü. Yetkililer, eğitmenlerin şimdilik Ukrayna’da kalacak açıklanmayan sayıda Ordu Yeşil Bereli ile birlikte çalıştığını söyledi.
Uyarılara rağmen, Amerikalı yetkililer Bay Putin’in işgal için henüz nihai bir karar vermemiş olabileceğine inanıyor ve Batı’nın diplomatik kapışması Cumartesi günü de devam etti. Macron’un ofisinden yapılan açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Putin ile telefonda bir saat 40 dakika geçirdiği belirtildi.
Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken ve Bay Austin, Cumartesi günü Rus mevkidaşlarıyla ayrı telefon görüşmeleri yaptı. Ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Washington’dan duyduğu hayal kırıklığını dile getirerek tehdidi hafife almaya devam etti.
Güney Ukrayna’da bir polis eğitim tatbikatını gözlemlerken Zelensky gazetecilere İngilizce olarak “Ülkemizde düşmanların en iyi arkadaşı paniktir” dedi. “Ve tüm bu bilgiler – sadece paniğe yardımcı olur, bize yardımcı olmaz.”
Sayın Putin’in önümüzdeki günlerde pozisyonuyla ilgili daha fazla ipucu vermesi muhtemel. Bay Ushakov, Rusya’nın geçen ayki Amerikan güvenlik tekliflerine yanıtının yakında kamuoyuna açıklanacağını söyledi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, önceki gün Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yaptığı görüşmelerin ardından Salı günü Moskova’ya gidecek. Ve Çarşamba günü – Amerikalı yetkililerin bir Rus işgalinin başlayabileceğini söylediği gün – Bay Putin’in Moskova’da Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’yu ağırlaması planlanıyor.
Rusya’nın askeri duruşu daha da uğursuz olmaya devam ederken diplomatik telaş başladı. Rusya Savunma Bakanlığı, fırkateynler, füze tekneleri ve denizaltı avcıları da dahil olmak üzere 30’dan fazla Rus Donanması gemisinin Karadeniz’deki tatbikatlar için yola çıktığını söyledi. Konuşlandırma, Ukrayna’nın batı hariç her taraftan Rus kuvvetleri tarafından etkili bir şekilde kuşatılmasını güçlendirdi.
Ukraynalı askeri yetkililer, özel kuvvetlerin ve hava indirme birliklerinin Ukrayna sınırına yakın bölgelere konuşlandırılması konusunda giderek daha fazla endişe duyuyorlar. Üst düzey bir Ukraynalı askeri yetkili Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Kremlin’in iki gün önce Beyaz Rusya’daki Machulishchi’ye ve Rusya’daki Valuiki’ye 50’den fazla saldırı ve nakliye helikopteri yerleştirdiğini söyledi. Bu tür helikopterler, bir istilada kullanılan herhangi bir kara kuvvetine yakın hava desteği sağlamak için kullanılacaktır.
Amerikalı yetkililer, Rusya’nın önümüzdeki hafta Ukrayna’yı işgal etmesi halinde, bunun öncesinde savaş için sahte bir bahane yaratma amaçlı bir operasyonun yapılabileceğine inanıyor. yetkililere istihbarat hakkında bilgi verildi. Malzeme hakkında bilgi verilen kişilere göre, son günlerde Amerikan istihbarat teşkilatları, Biden yönetimini Rusya’nın işgal etmesi için bir neden üretmeyi amaçlayan yeni bir sözde sahte bayrak operasyonu konusunda uyardı.
Bir saldırının zamanlaması da dahil olmak üzere ayrıntıları belirsizdi.
ABD’den yaklaşan bir Rus işgali uyarıları üzerine insanlar Cumartesi günü Ukrayna’ya desteklerini göstermek için Kiev sokaklarına döküldü. Kredi… Chris Mcgrath/Getty Images
(
Cumartesi günü Kiev’de binlerce kişi Ukrayna’ya destek ve Rusya ile Ukrayna’nın egemenliğini zayıflatacak herhangi bir olası çözüm anlaşmasına karşı çıkmak için yürüdü.
Boryspil havaalanında, Ukrayna’nın bazı yabancı sakinleri uçuşlar için sıraya giriyordu, ancak birçoğu Rus askeri tehdidiyle ilgili olmayan nedenlerle uçuyordu. Cumartesi sabahı uçakla ayrılanlar arasında Hollandalı ve Güney Koreli diplomatların akrabaları, Danimarka hükümetinin uyarıları üzerine hareket eden Danimarkalı bir aile, yabancı şirketlerin çalışanları ve değişim öğrencileri yer aldı.
Mozambik’ten değişim öğrencisi 19 yaşındaki Yollanda Mateosh, Cumartesi günü Ukrayna’dan ayrılma kararıyla ilgili olarak “ABD hükümeti bir tehdit mesajı için gerçekten baskı yapıyordu” dedi ve eğitimini yarıda kesti.
Hollanda’nın ana havayolu şirketi KLM, Hollanda medyasına göre Cumartesi günü Ukrayna’ya uçmayı bırakacağını duyurdu. Haber, Hollanda hükümetinin, kötüleşen güvenlik durumu nedeniyle Ukrayna’daki vatandaşlarından derhal ayrılmalarını isteyen seyahat tavsiyesinin ardından geldi.
Amerikan Büyükelçiliği yerleşkesinde, yerel Ukraynalı personel düzinelerce plastik poşet taşıdı ve bunları arabalara yükledi. Bazıları saksı bitkileri gerçekleştirdi. Hepsi soruları yanıtlamayı reddetti. Bir noktada, devasa bir pizza yığını teslim edildi.
Geçen ay itibarıyla, Kiev’deki büyükelçilikte 181 Amerikalı diplomat ve diğer devlet kurumlarından görevli ve 560’tan fazla Ukraynalı çalışan bulunuyordu. Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Ukrayna’daki birkaç bin Amerikalının ulaşıp büyükelçiliğe nerede olduklarını bildirdiğini, ancak Ukrayna’da kaç Amerikalı olduğuna dair kesin bir tahmin sağlamadığını söyledi.
Yetkili gazetecilere verdiği demeçte, Amerikalı diplomatların çoğunun Kiev’den çıkarılmasının ABD’nin Ukrayna’ya verdiği desteğin azalması olarak görülmemesi gerektiğini söyledi. Yetkili, elçilik çalışanları ayrılmaya hazırlanırken bile, Ukrayna Ordusu için Amerikan silahlarının başkente geldiğini söyledi.
Ukrayna Üzerinden Artan Gerginliği Anlayın
Kart 1/5
Bira üretimi çakışması. Ukrayna ile Rusya arasındaki düşmanlık, Rus ordusunun Ukrayna topraklarına geçerek Kırım’ı ilhak ettiği ve doğuda bir isyanı alevlendirdiği 2014’ten bu yana kaynıyor. 2015’te belirsiz bir ateşkese ulaşıldı, ancak barış zor oldu.
Düşmanlıklarda ani artış. Rusya yavaş yavaş Ukrayna sınırına yakın kuvvetler inşa ediyor ve Kremlin’in komşusuna yönelik mesajları sertleşti. Endişe Ekim ayı sonlarında Ukrayna’nın Rus destekli ayrılıkçılar tarafından işletilen bir obüsü vurmak için silahlı bir insansız hava aracı kullandığı zaman arttı.
Bir istilayı önleme. Rusya grevi, Ukrayna’ya yeni bir müdahalenin korkularını artırarak, ateşkes anlaşmasını ihlal eden istikrarsızlaştırıcı bir eylem olarak nitelendirdi. O zamandan beri Amerika Birleşik Devletleri, NATO ve Rusya, bu sonucu engellemeyi amaçlayan bir diplomasi girdabına giriştiler.
Kremlin’in konumu. NATO’nun doğuya doğru genişlemesini giderek ülkesi için varoluşsal bir tehdit olarak tasvir eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin, Moskova’nın Ukrayna sınırındaki artan askeri varlığının Ukrayna’nın ittifakla derinleşen ortaklığına bir yanıt olduğunu söyledi.
Yükselen gerilim. Batı ülkeleri Moskova ile diyalog kurmaya çalıştı. Ancak Biden yönetimi, bir işgal durumunda ABD’nin ağırlığını Ukrayna’nın arkasına atabileceği konusunda uyardı. Fransa, Almanya ve Polonya da Rusya’yı Ukrayna’ya taarruz başlatması halinde bunun sonuçları konusunda uyardı.
Yetkili, büyükelçilikte sınıflandırılmış belge ve teçhizatı imha etme veya başka bir şekilde azaltma çabalarının da sürdüğünü söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı ayrıca, Kiev’deki bir büyükelçilik ve Lviv, Odessa ve Kharkiv’deki konsolosluklar da dahil olmak üzere Ukrayna’daki misyonlarının personel sayısını azaltmaya karar verdiğini söyledi.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria V. Zakharova, “Amerikalı ve İngiliz meslektaşlarımızın Ukrayna’da hazırlanmakta olan bazı askeri harekatlardan haberdar oldukları sonucuna varıyoruz” dedi. Büyükelçiliğimiz ve konsolosluklarımız asli görevlerini yerine getirmeye devam edecek” dedi.
Ukrayna cumhurbaşkanı Bay Zelensky, Amerika’nın yaklaşmakta olan bir işgal uyarılarını önemsemedi, sakin olmaya çağırdı ve Rusya’nın saldırmaya hazır olduğunu gösteren istihbarat görmediğini iddia etti. Gazetecilere Rusya ile olası bir tam ölçekli savaş hakkında “bilgi alanında çok fazla bilgi” olduğunu söyledi ve Rusya’nın 16 Şubat’ta işgal etmeyi planlayabileceğine dair haberlerle alay etti.
Amerika Birleşik Devletleri, diplomatlardan ve çalışanlardan oluşan bir “çekirdek ekip” dışında herkese Cumartesi günü Ukrayna’daki Amerikan Büyükelçiliği’nden ayrılma emri verdi. Kredi… Sean Gallup/Getty Images
Bay. Zelensky haftalardır Amerika’nın krizle ilgili mesajlarından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi ve Biden yönetimini Kiev’de panik yaratmak ve Ukrayna ekonomisine zarar vermekle eleştirdi. Amerikalı yetkililer, istihbaratlarına tepki verdiklerini söylüyorlar ve Bay Putin’i olası işgal planları hakkında kamuoyuna açıklamanın onu harekete geçmekten caydırmasına yardımcı olacağını umuyorlar.
Fransa hükümeti, Bay Macron’un Bay Putin’le yaptığı görüşmeyi okurken, iki liderin 2015’te bir “ileriye gitmenin yollarını” tartıştığını söyledi. Doğu Ukrayna için barış planı hazırlamış ve “Avrupa’da güvenlik ve istikrar koşulları” konusunda görüşmelere devam etmişti.
Kremlin, Macron ile yaptığı görüşme hakkında yaptığı açıklamada, Rus işgaline ilişkin uyarıları “kışkırtıcı spekülasyon” olarak nitelendirdi. Aynı zamanda Kremlin, Batı’nın Ukrayna’yı modern silahlarla “pompaladığını” ve ülkenin doğusundaki Rusya destekli ayrılıkçılara bir Ukrayna saldırısı için “koşullar yarattığını” söyledi.
Bay Blinken, Cumartesi günü Rusya’nın dışişleri bakanı Sergey V. Lavrov ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Moskova saldırganlık yolunu takip ederse ve Ukrayna’yı daha fazla işgal ederse, bunun kararlı, kitlesel, ve birleşik trans-Atlantik tepkisi” dedi.
Ancak Bay Lavrov, gerilimleri kötüleştirenin ABD olduğu ve Ukrayna hükümetini ülkenin doğusundaki Rusya destekli ayrılıkçılara saldırması için cesaretlendirmeye çalıştığı konusunda ısrar ederek ciddi uyarıları görmezden geldi.
Ancak Ukrayna sınırlarının hemen dışında Rusya güç toplamaya devam etti. Savunma Bakanlığı’nın Cumartesi günü ayrıldığını duyurduğu 30 savaş gemisi, son birkaç hafta içinde çoğu Arktik Okyanusu ve Baltık Denizi’ndeki uzak limanlardan Ukrayna’nın güneyindeki sulara ulaşan amfibi çıkarma gemileri de dahil olmak üzere diğer Rus gemilerine katılacak. Ukrayna’nın güneybatısında, Rusya’nın ayrılıkçı Transdinyester bölgesinde asker bulundurduğu Moldova sınırında, Rus keskin nişancılar bir atış yarışmasına katıldı ve askeri mühendisler bir eğitim oturumu düzenledi.
Bu hafta Karadeniz’e giden bir Rus Donanması çıkarma gemisi. Kredi… Yörük Işık/Reuters
Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan bir videoya göre, kuzeydeki Beyaz Rusya’da, 20 Şubat’ta sona ermesi planlanan büyük ölçekli tatbikatlar, büyük ölçekli bir sahte tank savaşı da dahil olmak üzere devam etti.
Kiev’den Andrew E. Kramer, Moskova’dan Anton Troianovski ve Washington’dan Lara Jakes ve Katie Rogers bildirdi. Raporlama, Kherson, Ukrayna’dan Michael Schwirtz tarafından sağlanmıştır; Sochi, Rusya’dan Ivan Nechepurenko; Kiev’den Maria Varenikova; Washington’dan Eric Schmitt ve Julian E. Barnes; ve Paris’ten Aurelien Breeden.